Hollands KroonTexel

Noordkoppers met Solar Team TU Delft naar Zuid-Afrika

Advertentie:

Middenmeer / Texel – Het Brunel Solar Team heeft donderdag de nieuwe zonneauto, de Nuna 12S, onthuld tijdens een officieel evenement in Door Open Space op de NDSM-werf in Amsterdam. Het team bestaat uit studenten van de TU Delft, waaronder de Texelse Mart Kikkert en Cato Kral uit Middenmeer.

De auto beschikt over de zelf ontwikkelde motor XII-S met twee magneetringen. Dankzij deze innovatieve aandrijving heeft de auto meer vermogen en kunnen de kilometers efficiënter worden afgelegd. Van 13 tot 20 september gaan Cato en Mart, samen met negen collega-studenten, strijden voor de wereldtitel tijdens de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Mart Kikkert uit Texel (foto: J. Lousberg).
Cato Kral uit Middenmeer (foto: J. Lousberg).
Innovatieve motor
Het team heeft een motor ontwikkeld waarbij een magnetische binnen- en buitenring energie opwekken. Waar reguliere elektromotoren één magneetring hebben, levert deze motor meer vermogen met dezelfde hoeveelheid energie. Bovendien is de motor gemaakt van sterk staal, gebruikt in de racesport, en is lichter dan voorgaande jaren. Het team werkte voor de ontwikkeling van de motor samen met specialistische partners, waaronder een magnetenspecialist.

Willem van Overbeeke, Electrical Engineer bij het Brunel Solar Team, zegt: “Ik ben erg trots dat we dit jaar onze eigen motor hebben kunnen ontwikkelen. Met de implementatie van de twee magneetringen hebben we een bijzondere innovatie gerealiseerd. We gaan er alles aan doen om met onze Nuna 12S de Zuid-Afrikaanse titel te winnen.”

Naast de geavanceerde motor, heeft de Nuna 12S ook een opvallend ontwerp. Dit jaar spelen de Delfts blauwe kleur en de Big Five een hoofdrol in het ontwerp van de zonneauto. “De Big Five verwijst naar onze potentiële vijfde titel in Zuid-Afrika en symboliseert eigenschappen zoals wijsheid en veerkracht. Deze karakteristieken zien we ook terug in ons team”, zegt Cato Kral, Teamleider bij het Brunel Solar Team. “Met het Delfts blauw verwijzen we naar onze TU Delft-achtergrond en nemen we een stukje thuis mee naar Zuid-Afrika.”

Meest extreme zonnerace ooit
De zonnerace van dit jaar heeft een extremer format dan voorgaande jaren. De zonneauto’s racen gedurende acht dagen van Johannesburg naar Kaapstad, waarbij ze enorme hoogteverschillen, strenge weersomstandigheden en drukke steden tegenkomen. Er zijn ook etappes waarvan de route slechts kort van tevoren wordt gedeeld. Het team met de meeste kilometers na acht dagen wint de race. “Dit jaar is alles anders”, zegt Kikkert. “Het nieuwe format zorgt voor andere strategische overwegingen. Gelukkig leren we van oud-Olympisch coach Marc Lammers om samen te werken als een high-performance team.”

De komende drie maanden gaat het team een test- en voorbereidingstraject in waarbij de zonneauto uitvoerig wordt getest op verschillende circuits in Nederland. In augustus vertrekt de Nuna 12S richting Zuid-Afrika, waar het team een deel van de route zal verkennen en de laatste voorbereidingen zal treffen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button