Sport

Wereldtitel rolstoelbasketbal in Dubai voor Saskia Pronk uit Julianadorp

Advertentie:

Julianadorp – Saskia Pronk heeft samen met haar teamgenoten van het Nederlands Rolstoelbasketbalteam de wereldtitel gepakt in Dubai. De 39-jarige topsporter uit Julianadorp speelt samen met haar medespelers een belangrijke rol in dit team.

Topsport
Pronk woont al lange tijd in Juliandorp, en kan haar topsportcarrière goed combineren met haar baan op kantoor. Na een verkeerd afgelopen operatie kwam ze in 2005 in een rolstoel terecht. Via een goede vriend kwam ze in contact met rolstoelbasketbal, en ze begon bij JBC in haar woonplaats. Ze had aanleg voor deze tak van sport, want al na vier jaar kwam ze bij de nationale selectie. Een jaar later mocht ze haar eerste interland spelen. Het grote succes kwam in 2012 toen ze tijdens de Paralympics met haar teamgenoten de bronzen medaille in Londen won.

Tokio
Bij de  Paralympische 2020 in Tokio behaalde ze met het Nederlands basketbal team een gouden medaille. Daarna was er ook nog het WK van 2014. Niet veel later besloot ze met topsport te stoppen, het heen en weer reizen van trainingscomplex Papendal en Juliandorp werd net iets teveel. Verrassend genoeg kreeg ze drie jaar later een mail van bondscoach Gert- Jan van der Linden met daarop het programma en draaiboek wat betreft het EK in Tenerife. Ze had een gesprek met hem en hij liet weten nog steeds haar er graag bij te hebben. De lange rit naar Papendal werd twee maanden lang weer gemaakt.

Intens

Het contact met de bondscoach en haar teamgenoten was direct weer intens. Het NL rolstoelbasketbal team was bij de vorige editie in Duban 2020 ook al wereldkampioen. De meest waardevolle speelster van het toernooi werd Mariska Beijer, die in Den Helder is geboren. Voor Pronk was er ook een belangrijke rol weggelegd, ze had meer speelminuten dan in voorgaande toernooien.

Mooie reeks
Onder leiding van bondscoach van der Linden is men bezig met een unieke reeks resultaten, het was alweer voor de zevende keer op rij dat er een titeltoernooi werd gewonnen. In Dubai zijn de weersomstandigheden extreem, zo kan het er vijftig graden worden. De spelersgroep kon daardoor amper het hotel uit. Juliandorp en Den Helder mogen trots op Pronk en Beijer zijn.

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button