Hollands Kroon

Leefbaarheid Anna Paulowna kan wel een boost gebruiken

Anna Paulowna – De leefbaarheid van Anna Paulowna, in vergelijking met andere Nederlandse plaatsen met een zelfde inwonersaantal, is wat aan de lage kant. Dat blijkt uit onderzoek van RegioBank. Van de 289 plaatsen met tussen de 7.000 en 23.000 inwoners komt het dorp op de 263e plek.

De algemene conclusie uit het rapport is eigenlijk: ‘Hoe kleiner de woonplaats, hoe groter de leefbaarheid’. Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van de ‘Leefbaarometer’. Daarin staan gegevens als de ervaren veiligheid, overlast, de woonvoorraad, sociale cohesie en de voorzieningen. Op dit laatste punt scoren kleinere woonplaatsen slechter, maar de totaalscore blijkt gemiddeld toch hoger te zijn dan in grote plaatsen.

De gemiddelde score voor deze kleinere woonplaatsen op het gebied van leefbaarheid is dan ook ‘Goed’. Anna Paulowna scoort ‘Ruim voldoende’, maar zit wel aan de onderkant van de ranglijst. Op de 263e plek van in totaal 289 plaatsen. Schagen scoort beter en krijgt de beoordeling ‘Goed’. De leefbaarheidsscore komt daar uit op de 161e plek van de ranglijst.

De onderzoekers doen geen aanbevelingen: “Met dit onderzoek willen we vooral laten zien wat er aan de hand is. Het is een momentopname en de situatie verschilt van plaats tot plaats.” Vaals scoort het laagste van alle kleine woonplaatsen, Oosterbeek het hoogst. Van de plaatsen uit Noord-Holland Noord doet Bergen het goed: Het dorp staat op de derde plek.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button