Hollands KroonPolitiek

Raad akkoord met arbeidsmigranten aan Westerweg Nieuwe Niedorp

Adverentie

Nieuwe Niedorp – De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdagavond ingestemd met het principeverzoek van uitzendbureau AgroStar voor het realiseren van huisvesting voor 100 arbeidsmigranten aan de Westerweg in Nieuwe Niedorp. Ondanks de bezwaren van omwonenden en enkele zorgen over verkeersveiligheid stemde alleen LADA&Anders tegen.

Het plan voor de huisvesting van arbeidsmigranten op het adres Westerweg 27 is al eerder aan de orde geweest, toen werd het door de raad afgewezen. Het nieuwe plan, kleinschaliger en slechts voor een periode van tien jaar, krijgt wel doorgang. Zorgen van omwonenden, met name over de verkeersveiligheid, verdienen volgens de raad de aandacht van het college. Het verzoek van de VVD was om hierover in overleg te treden met de omwonenden. Voor LADA&Anders was het voldoende reden om tegen te stemmen. Raadslid Dorien Sijbenga is bang dat instemmen met het plan zorgt voor precedentwerking: “Het is geen agrarisch bedrijf maar een uitzendbureau dat niet gevestigd is aan de Westerweg.”

Reguliere woningen komen vrij
De raad was ook kritisch over de belofte van AgroStar dat er door de realisatie van de 100 woonplekken aan de Westerweg reguliere woningen vrij zouden komen. De woningen zijn namelijk bedoeld voor arbeidsmigranten die al in dienst zijn bij het bedrijf. “Volgens GroenLinks is dat een omgekeerde werkwijze”, zei raadslid Joop Laagland. “Onze partij is van mening dat je als bedrijf eerst geschikte huisvesting moet regelen voordat je medewerkers in dienst neemt.” De PvdA wil graag dat de wethouder inzichtelijk maakt hoeveel woningen er door het initiatief in werkelijkheid vrij komen.

Wethouder Mark Versteeg gaf aan dit niet direct te weten en het te gaan bespreken met AgroStar. Over de verkeersveiligheid wil Versteeg best in gesprek met omwonenden, maar de verantwoordelijkheid voor het borgen van de veiligheid ligt bij de gemeente. Er wordt volgens hem geen precedent gecreëerd omdat er op dit moment al gewerkt wordt aan de aanpassing van het beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. Een motie van de voltallige coalitie om opnieuw met inwoners in gesprek te gaan over de voorwaarden voor de huisvesting van arbeidsmigranten werd donderdagavond ook aangenomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Alles voor de buitenlanders terwijl Jan Kaas naar de voedselbank kan

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: