Kop van Noord-Holland

Zonbescherming: Noord-Hollanders smeren zich in

Noord-Holland Noord – De zomer is nu echt begonnen en de inwoners van Noord-Holland Noord gaan graag naar de kust voor wat verkoeling. Aan zee zijn de zomers zonniger dan in het binnenland. Dat lijkt misschien fijn, maar het vraagt ook om goede zonbescherming. Een goede reden voor GGD Hollands Noorden om leden van het gezondheidspanel vragen hoe zij zichzelf beschermen tegen de zon.

Ruim 2.700 leden van het Gezondheidspanel GGD Hollands Noorden hebben een korte online vragenlijst over zonbescherming ingevuld. Huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. UV-straling, en vooral verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. In gebieden aan de kust schijnt de zon in de drie zomermaanden samen gemiddeld ongeveer 100 uur langer dan in oostelijk Nederland.

Dat is terug te zien in de cijfers: In de regio Noord-Holland Noord is het aantal vastgestelde diagnosen melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, het hoogst van Nederland. Gelukkig is zelf veel te doen om de schadelijke invloeden van de zon te beperken. Het advies is: regelmatig zonnebrand smeren, beschermende kleding dragen (UV-werende kleding, zonnebril of hoofddeksel) en de zon weren bij sterke zonkracht door bijvoorbeeld binnen te blijven tussen 12.00-15.00 uur.

GGD Hollands Noorden bevroeg de leden van het gezondheidspanel hoe zij zichzelf beschermen tegen de zon. Bijna 40 procent van de ondervraagden smeert zich vaak of altijd in met zonnebrandcrème als zij naar buiten gaan op zonnige dagen en slechts 1 op de 5 smeert zich nooit of zelden in. De meest genoemde reden om niet altijd zonnebrandcrème te gebruiken is dat er niet aan gedacht wordt. Smeerpalen op openbare plekken zijn daarom goede initiatieven die eraan helpen herinneren en het makkelijker maken om in te smeren.

Het merendeel van de inwoners van NHN weet gelukkig dat zonnebrandcrème niet schadelijk is voor de gezondheid, maar juist beschermt tegen huidkanker. Driekwart van de inwoners van NHN blijft in de schaduw om de zon te weren. Het is belangrijk dat de omgeving schaduwrijk genoeg is ingericht, door bijvoorbeeld schaduwplekken te creëren bij sportvelden, openluchtzwembaden en andere recreatieplekken. Denk hierbij aan hoge bomen, of bijvoorbeeld een schaduwdoek of grote parasol. Naast het weren van de zon wordt vaak een zonnebril (72%) of een hoofddeksel (51%) gebruikt om het gezicht te beschermen.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button