Den HelderJeugd

Leerlingen Scholen aan Zee luiden de zomer in met een festival

Advertentie:

Den Helder – De bastonen van de DJ zijn al ver voor de Drs. F. Bijlweg te horen. Voor de leerlingen van Scholen aan Zee betekent het welverdiende rust na het schooljaar: de tweede editie van het Outrofestival. Vorig jaar voor het eerst, om de leerlingen iets te bieden aan het einde van het coronahoofdstuk. Dat beviel zo goed dat de school er een nieuwe traditie van wil maken. Eén centraal moment aan het einde van het jaar voor álle leerlingen, en volgend jaar misschien nóg groter.

De leerlingen zijn positief over het festival. “Het is leuk om met vrienden samen het jaar af te kunnen sluiten”, zegt Omar in de rij voor de frietkraam. Het aanbod is goed, al plaatst hij een kleine kanttekening: sommige activiteiten zijn een beetje kinderachtig. “Die springkussens zijn niet echt mijn ding.” Het terrein doet in alles aan een ‘echt’ festivalterrein denken: kleurrijke versieringen, eetkarren, veel activiteiten én natuurlijk een podium. Al gaat de meeste aandacht van de leerlingen niet uit naar de muziek, maar vooral naar de eettentjes. Er staan lange rijen voor de suikerspinkraam en de frietkar. “Jammer dat de rijen een beetje lang zijn”, zegt een leerling, “maar wel heel leuk dat ze dit organiseren”. Tjerk Bisselink, werkzaam bij de afdeling Beroepsonderwijs aan Zee geef een rondleiding over het terrein. Er is voor ieder wat wils: een bar waar de leerlingen hun eigen alcoholvrije cocktail kunnen maken, een zweefmolen, opblaasbare speeltoestellen, een make-up tent, te veel om op te noemen. Eén ding was helaas niet gelukt: “de rodeostier was niet te krijgen”, zegt Bisselink.

Laat die stier nou net hét ding zijn dat Omar ook graag op het terrein wilde. Met hem nog veel meer leerlingen, vertelt Jet, die in de leerlingenraad van haar afdeling (VMBO) zit. Alle leerlingenraden gingen vooraf op pad om ideeën te verzamelen voor het festival. En ook op andere manieren helpen de leerlingen mee om het festival te organiseren. Bij Beeldende Vorming zijn leerlingen bezig geweest om versiering te schilderen, de festivalentree is gemaakt door leerlingen die de richting design hebben gekozen en leerlingen die zich van tevoren hebben aangemeld helpen een handje mee bij de verschillende kraampjes en activiteiten. “Ik vind het een leuk idee”, zegt Jet, “op deze manier kom je ook in contact met de leerlingen van andere afdelingen en anders was dat niet gebeurd.”

Dat is ook de bedoeling van de schoolleiding, vertelt bestuurder Hans van Beekum. Net als dat de betrokkenheid van de leerlingen bij de organisatie ook steeds groter moet worden. De scholengemeenschap heeft grote ambities voor het festival. “Hopelijk kunnen we volgend jaar verschillende bandjes en optredens programmeren”, zegt van Beekum. “Volgend jaar moeten we misschien ook de basisschoolleerlingen uitnodigen”, oppert Bisselink, “dan kunnen ze elkaar alvast leren kennen.” Dat vindt bestuurder Hans van Beekum een goed idee. “Dat moeten we zéker meenemen voor volgend jaar.” Want ja, die volgende editie moet er komen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button