Defensie

Gamefans ‘dopen’ 1e digitale marineschip

Advertentie:

Voor het eerst kan met een Nederlands marineschip worden gespeeld in de populaire online game World of Warships. Ontwikkelaar en uitgever Wargaming presenteerde zaterdag de digitale versie van de historische torpedobootjager Hr. Ms. Friesland. Dat gebeurde in het Marinemuseum in Den Helder, thuishaven van de Koninklijke Marine.

De lancering van het digitaal tot leven gewekte schip werd gevierd met een open dag voor de fans. Het evenement is georganiseerd samen met de marine en het Marinemuseum. Er waren uiteraard speelsessies, maar ook lezingen van veteranen, historici en ontwikkelaars. Daarnaast gaf de marine een rondleiding over het patrouilleschip dat vandaag de dag de naam ‘Friesland’ draagt.

Als de 1e torpedobootjager van de succesvolle en gelijknamige Friesland-klasse, kwam de Hr. Ms. Friesland in 1953 in dienst. Het schip diende vervolgens tot 1979 bij de Koninklijke Marine. De Friesland werd ingezet in de wateren van Nederlands Nieuw-Guinea. In 1962 kwam het daar in actie tegen Indonesische eenheden. De Friesland sloeg een Indonesische landingspoging af op het eiland Misool.

Nauwkeurig nagemaakt
Wargaming deed grondig onderzoek naar de jager om deze zo nauwkeurig mogelijk in het spel te krijgen. De ontwikkelaar maakte bijvoorbeeld gebruik van de officiële blauwdrukken uit het Nationaal Archief. Ook gebruikte het gedetailleerde modellen van het Marinemuseum en zeldzame foto’s van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De Friesland zit nu als een zogenoemde premium tier IX destroyer in World of Warships. Het is daarmee het 1e vaartuig in de nieuwe Europese serie oorlogsschepen. Voor de digitale destroyer moet met een prijs van €119 wel flink in de buidel worden getast.

Meer informatie op de pagina van Hr. Ms. Friesland op de World of Warships-site.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button