Nieuws

Realisatie TESO-paviljoen bij Juttersmuseum Flora een stukje dichterbij

Advertentie:

Texel – De tentoonstelling over “Texels Eigen Stoomboot Onderneming” (TESO) bij het Juttersmuseum Flora op Texel is weer een stukje dichterbij. Het Juttersmuseum krijgt €50.000,- van het Waddenfonds om de geschiedenis van de TESO te vertellen.

Naast het Waddenfonds hebben ook het Texelfonds, STIFT en het Nederlandsch Binnenvaart Bureau (NBB) al geld beloofd. Cees de Waal, directeur van TESO, is erg blij met de vierde financiële toezegging. “Het mooie is dat dit vier verschillende partijen zijn, die allemaal vanuit een totaal verschillende achtergrond en expertise hun steentje willen bijdragen en het project omarmen.”

Pronkstuk van de tentoonstelling moet het stuurhuis van de voormalige TESO-veerboot Schulpengat worden. Het huisje kwam in juli 2020 na een lange tocht vanuit Gent aan op Texel (zie video). Het stuurhuis staat nu nog op een tijdelijke locatie bij het Juttersmuseum en is nog niet toegankelijk voor publiek.

Eerst volgt een flinke opknapbeurt, dan volgt de inrichting om het verhaal van TESO te vertellen aan de hand van historische objecten en filmbeelden. André Eelman van het Juttersmuseum tegen een collega van NH Nieuws: “Het is nostalgie. Ik ben ook wel in de stuurhut geweest. Hij komt bovenop een gebouw te staan waarin de geschiedenis van de TESO wordt verteld. Dat wordt toch wel een tien meter hoog bij elkaar.”

Het is nog wel even afwachten. Er lopen nog een aantal subsidieaanvragen en pas wanneer het volledige bedrag rond is begint eind 2021 het opknappen van het stuurhuis en de inrichting van de tentoonstelling. De Waal: “We ontvangen veel enthousiaste reacties op het behoud van het stuurhuis voor Texel”.

De kosten voor het TESO-paviljoen zijn €415.500 . Als het even meezit is het paviljoen in het voorjaar van 2022 toegankelijk voor publiek.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button