Sport

Heren Den Helder Suns voor hels karwei

Den Helder – De Den Helder Suns hebben dinsdagavond met zestien punten verloren van het Belgische Belfius Mons Hainaut. Aanstaande vrijdagavond moeten zij, in een uitwedstrijd met dezelfde tegenstander, met minimaal zeventien punten winnen om aanspraak te maken op een vervolg van een play-off avontuur in de Bnxt League.

“Met een eindstand van 82-98 is winst in België zeer moeilijk, maar niet onmogelijk”, aldus Suns Speler Nino Gorrisen. “Anders kunnen we de wedstrijd net zo goed schriftelijk afdoen.” Tegenstand kunnen de Suns wel bieden tegen deze sterke tegenstander, getuige de 23-23 na het eerste kwart en de 43-46 ruststand. Na rust met 18-24 in het derde kwart was het Dyon Halman die na tien seconden de eerste score voor de Suns maakte. Daarna bleeft het stil aan de Helderse kant, totdat Sam van Oostrum (Double-Double) in de vijfde minuut de volgende score aan het totaal toevoegde. De bezoekers vonden in de tussentijd wel het netje: 47-58. Tot 57-68 ging het gelijk op, maar onnodige fouten aan de kant van de Suns maakten dat aan het einde van het derde kwart de thuisploeg niet dichterbij kon komen: 61-70.

Geen aansluiting
Een totaal van 22 punten van Sam Huurman was niet genoeg om nog aansluiting te vinden bij de bezoekers uit België. Mons Hainait, die aan de hand van ex-Den Helder Suns Amerikaan Steve Harris (25 punten) het grootse verschil bereikte bij 70-90, speelde de wedsttijd in hun voordeel uit en hebben een comfortabele marge om vrijdag de volgende play-off ronde veilig te stellen.

Mochten de Suns de volgende ronde niet halen, dan begint het nieuwe seizoen in het najaar van 2023.