Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

College wil best sfeerverlichting in het Loopuytpark, maar niet aan bomen

Adverentie

Julianadorp – Het college van de gemeente Den Helder zegt naar aanleiding van vragen door Behoorlijk Bestuur voorstander te zijn van het aanbrengen van sfeerverlichting in het Loopuytpark in Julianadorp, maar er mogen geen lampen gemonteerd worden aan bomen. De ondernemers rondom het park hadden bij de gemeente aangeklopt met het plan, maar kregen nul op het rekest.

Behoorlijk Bestuur vroeg vervolgens aan het college welk beleid de gemeente heeft dat zegt dat er geen sfeerverlichting opgehangen mag worden. In haar reactie verwijst het college naar het ‘Beheerplan Bomen 2020-2025’, waarin staat hoe de gemeente omgaat met de bomen. Daar moet zuinig mee worden gedaan: “Bomen in de openbare ruimte van Den Helder worden bekostigd door de gemeente en vertegenwoordigen een behoorlijke waarde, die kan oplopen tot wel €100.000,- per boom. Elk jaar dat een boom ouder wordt zal deze in waarde stijgen.”

Het aanbrengen van sfeerverlichting aan die bomen kan mogelijk tot schade leiden, zo oordeelt het college op advies van de gecertificeerd boomadviseur van de gemeente: “Alle takken in een gezonde boom groeien. Met het bevestigen van welk materiaal dan ook, wordt op den duur de sapstroom afgesneden en zal dit de groei van de boom belemmeren. Ook het extra gewicht dat aan de takken komt te hangen, zorgt voor een extra belemmering van de groei van de boom.” De verlichting in de Beatrixstraat mag wel: “In de Beatrixstraat zijn speciale constructies gemaakt die losstaan van de bomen. Deze zijn dus niet bevestigd aan de bomen, de boom heeft hier dan ook geen last van.”

Bij het Stadspark (gedeelte voormalig Julianaplein) hangt nog wel verlichting in bomen. De gemeente heeft de ondernemersvereniging gevraagd deze te verwijderen en te zoeken naar een alternatief. Dat is ook de oproep aan de ondernemers langs het Loopuytpark: “Wij hebben regelmatig overleg met de ondernemers en zullen dit in het volgende gesprek ook meenemen. Wij zijn helemaal niet tegen het aanbrengen van sfeerverlichting, maar het moet wel op een manier die goed is voor de bomen. Er is ook door de gemeente veel geïnvesteerd in het Loopuytpark en we staan dan ook welwillend tegenover deze wens van de ondernemers om het nog aantrekkelijker te maken.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button