Den HelderPolitiek

Gemeente stopt met inhouden nutsvoorzieningen op uitkering statushouders

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder stopt met het inhouden en betalen van de nutsvoorzieningen voor statushouders, dat heeft het college besloten. Sinds de invoering van de nieuwe Wet Inburgering op 1 januari 2022 hield de gemeente geld in op bijstandsuitkeringen van statushouders en betaalde daarmee direct de energieleverancier, dit om de mensen in kwestie financieel te ontzorgen. Dit leidde volgens het college tot te veel problemen, vooral omdat de hoogte van de bedragen niet vooraf duidelijk zijn.

Sinds de invoering van de nieuwe wet hebben gemeenten een belangrijkere rol bij de begeleiding van nieuwkomers die moeten inburgeren. Het financieel ontzorgen is daar onderdeel van. De manier waarop dat in gemeenten gebeurt verschilt sterk. In de wet is namelijk slechts opgenomen dat de gemeente de inburgeraars of statushouders verplicht financieel moet ontzorgen, maar niet hoe dat precies moet. In Den Helder is gekozen voor het onttrekken van de kosten voor nutsvoorzieningen aan de bijstandsuitkering. Vervolgens betaalt de gemeente direct aan de energieleverancier.

Nieuwe methodiek
Dat levert problemen op, zo constateert de gemeente: “Statushouders ontvangen vanaf het moment dat er huisvesting in beeld is maatschappelijke begeleiding van Vluchtelingenwerk. Met Vluchtelingenwerk heeft de gemeente veel contact over het financieel ontzorgen. Het probleem is dat de gemeente vanaf het eerste moment inhoudingen moet doen op de uitkering maar dat vooral bij de nutsbedrijven de hoogte van deze bedragen niet direct bekend zijn.” Daarop heeft het college besloten deze methodiek te laten varen. Statushouders moeten straks tijdelijk zelf de nutsvoorzieningen betalen via automatisch incasso.

De gemeente werkt aan een alternatief: “Wij zijn bezig om onze keuze voor de inrichting van het financieel ontzorgen te herzien en onder te gaan brengen bij een budgetbeheerder, die dan de rekeningen betaalt.” De statushouders krijgen bij hun inburgering ook trainingen over financiële zelfredzaamheid: “Deze trainingen bereiden de statushouders voor om na 6 maanden zelf de financiën te kunnen verzorgen. Het verleden leert ons dat statushouders dit zelf ook goed kunnen.” De gemeente laat weten dat de statushouders voor wie de situatie verandert worden voorbereid op deze wijziging.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

5 reacties

  1. Mijn 80 jarige ervaring met de overheid hebben mij doen ervaren dat als de overheid zich met ontzorgen bemoeien, de zorgen zich juist opstapelen!

  2. Van de zotte dat deze nieuwkomers zo gepamperd worden, worden net huisdieren zo, hoeven en zullen zo nooit iets zelf doen behalve eten, poepen, en slapen, het beloofde luilekkerland is bereikt….

    1. Inderdaad. En waarschijnlijk de kachel op standje 10, want “het is best wel koud in Nederland”.

      1. Wanneer je straks als Nederlander je energie rekening niet meer kan betalen kun je jezelf beter gaan aanmelder in Ter Apel

Wellicht ook interessant

Back to top button