Den HelderHollands KroonZakelijk

Nog steeds veel leegstand in binnenstad Den Helder, grootste daling in Hollands Kroon

Adverentie

Den Helder – De binnenstad van Den Helder behoort tot de winkelgebieden in Noord-Holland met de grootste leegstand. Dat blijkt uit de ‘Monitor Detailhandel Noord-Holland 2022-2023‘, die de provincie heeft gepresenteerd. De totale leegstand in de provincie is vorig jaar afgenomen.

De Monitor Detailhandel Noord-Holland is een jaarlijkse analyse van de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. Het rapport geeft informatie over de feitelijke ontwikkelingen in de werkgelegenheid, winkelvloeroppervlakte, leegstand en de toekomstbestendigheid van winkelgebieden.

Esther Rommel, gedeputeerde economie: “Detailhandel is belangrijk voor de economie en de leefbaarheid van de centra van dorpen en steden. De monitor beschrijft de ontwikkelingen in 2022. Als we kijken naar de actualiteit zien we dat veel winkels het moeilijk hebben door de groei van het online-aanbod, inflatie en het terugbetalen van coronasteun. Dit lijkt nu nog niet te leiden tot minder toekomstbestendigheid van winkels en meer leegstand. Faillissementen zorgen niet altijd voor winkelsluitingen. De meesten sluiten tijdelijk, maken een doorstart of blijven gewoon open. Veel winkelpanden kunnen nog wel een slag maken als het gaat om verduurzaming. Dat wordt duidelijk omdat we nu ook energielabels van winkelpanden in beeld hebben.”

Leegstand
De leegstand in Noord-Holland is in 2021 verder gedaald tot 4,7 procent en dat is onder het landelijke gemiddelde. De verschillen tussen de regio’s in Noord-Holland zijn klein. De grootste daling is in Hollands Kroon (van 7 naar 3,6 procent). De leegstand daalde in Hollands Kroon voornamelijk in Anna Paulowna en in Nieuwe Niedorp. De leegstand is het hoogst in Haarlem-Schalkwijk en Centrum Den Helder (19 procent), maar hier is ook veel in verbouwing en transformatie naar andere bestemmingen. De totale leegstand in Den Helder bedraagt 8,6 procent en dat is iets meer dan een jaar eerder. De binnenstad van Den Helder behoort volgens de monitor ook tot de minst toekomstbestendige winkelgebieden in Noord-Holland. Ook het winkelgebied Marsdiepstraat scoort hoog op deze lijst.

Dit jaar zijn voor het eerst ook energie labels van winkelpanden in beeld. Het is een eerste verkenning waarbij in de toekomst kan worden gemonitord hoe verduurzaming in de detailhandel plaatsvindt. De meest duurzame winkelpanden zijn enkele A+++++ supermarkten in Huizen, Julianadorp en Zwanenburg.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

12 reacties

 1. het heeft niks te maken met bereikbaarheid,het zijn meer de hoge huurprijzen voor de ondernemers die gevraagd worden,de kroonpassage gaat over een paar jaar ook plat,dit heeft heel veel geld gekost,ik hoop dat ze den helder op gaan knappen en ruimte geven voor startende ondernemers,anders wordt den helder een spook stad

 2. Stel je voor dat we het beestje eens bij de naam noemen en concluderen dat de toenemende leegstand komt door de belachelijk hoge huurprijzen in den helder, de vriendjespolitiek die heerst op beschikbare panden (vrijwel alles is van 1 en dezelfde aanbieder) en een gemeente die niets, maar ook helemaal niets investeert en beschikbaar stelt/heeft voor startende ondernemers (lees : fatsoenlijke (start) huurprijzen die met vrijwel geen winkelend publiek en aanbod in het geheel, ook goed te betalen zijn zodat je eerst eens wat kunt opbouwen alvorens je gelijk al scheel te betalen.

  1. dit plus dat bijna iedereen online shopt, er is voor de fysieke winkels bijna geen brood meer op de plank te krijgen, de één na de anders stopt er ook mee

 3. RB, Ik heb er een hekel aan om, bijvoorbeeld, kleding online te bestellen. Daarom ga ik, indien nodig, naar een leuke stad om te winkelen. Daar plakken we dan meteen een museumbezoek en een goed restaurant aan vast. Ik zie dan dat het daar wél heel druk is in de winkelstraten en gezellig bovendien. Er is de nodige keus (dat ontbreekt écht in Den Helder) en er zijn veel leuke kleine winkeltjes te vinden (Amersfoort en Nijmegen zijn favoriet) en dat mis ik echt in Den Helder. Ik kom eigenlijk alleen in de binnenstad als het moet en dan alleen doelbewust om benodigdheden te bemachtigen. Het is hier niet gezellig en het aanbod is te klein. Er zouden inderdaad meer leuke winkeltjes bij kunnen komen als de huurprijzen flink naar beneden gaan zodat starters een kans hebben.Overigens is me opgevallen dat de daghoreca in de binnenstad prima zaken doet.

  1. ok, het ligt aan de huurprijzen, welke m2 huurprijs wordt er in Den Helder gehanteerd en welke is wel aanvaardbaar volgens jullie experts?

 4. Daar gaan we : Beatrixstraat 120 vierkante meter komt op 19.040 eu per jaar . Kroonstraat 65 vierkante meter komt op 9295 eu per jaar .Spoorstraat 10 vierkante meter komt op 20.200 per jaar. Marsdiepstraat 200 vierkante meter komt op 18.400 eu per jaar .Dat is kale huur . Komt natuurlijk nog bij de energie ,verzekeringen, waterschapsbelasting etc etc etc. Dan moet je als startende ondernemer (zonder personeel ) wel heel veel omzetten om daar ook nog een boterhammetje aan over te houden en je huis af te betalen. En dus worden je prijzen te hoog ten opzichte van : webwinkels en grote ketens als de kruidvat en action.

  1. en wat zou dan volgens jullie experts een betaalbare huur zijn zodat de ondernemers kunnen concurreren met de webshops en de grote ketens zonder dat de verhuurders met verlies moeten verhuren of deze geen boterham meer kunnen eten wat dus het probleem verplaatsen zou zijn, wat zou een goede balans zijn?

   1. Tja, waar zou je nou meer verlies op draaien, op langdurige leegstand of een proportionele huurprijs hanteren. Ik ben inderdaad geen expert dus hoor het graag.

 5. Tsja Piet, ik heb wel overal verstand van natuurlijk. Daar heeft u wel gelijk in. Vandaar dat ik ook alom aanwezig ben in de opmerkingen sectie om de mensen te helpen en tevens mijn leven wat inhoud te geven

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: