Politiek

PVV wil verbod op religieuze kledingstukken bij handhavers

Adverentie

Den Helder – De PVV wil middels een motie de regel vastleggen dat handhavers in gemeente Den Helder “geen religieuze of ideologische kledingstukken, alsmede andere gerelateerde symbolen, zichtbaar kunnen dragen tijdens de tijden dat zij voor handhaving werkzaam zijn”. De fractie vindt dat handhavers een neutrale uitstraling dienen te hebben. Het dragen van religieus gerelateerde kledij of accessoires kan volgens de PVV uitstralen dat zij niet voor alle burgers en bezoekers even toegankelijk zijn.

Gemeenten Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem hebben in 2021 juist besluiten genomen waarmee zij religieuze uitingen, zoals het dragen van een hoofddoek, van handhavers toestaan. De Tweede Kamer en minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, waren het daar niet mee eens. Yesilgöz vindt dat handhavers dezelfde “neutraliteit, landelijke uniformiteit en herkenbaarheid” moeten uitstralen als politieagenten, die hun uniform neutraal houden. Echter, de minister kan deze landelijke richtlijn niet afdwingen. Verantwoordelijk voor het uitvoeren van de richtlijn blijft de gemeente.

Fractievoorzitter van de PVV Den Helder, Vincent van den Born, vindt de situatie in gemeenten als Utrecht verontrustend. Hoewel bij Van den Born op dit moment geen handhavers in Den Helder bekend zijn met religieus gerelateerde kledingstukken, wil de PVV dit officieel verbieden. “Wij willen met de motie voorkomen dat er in Den Helder standpunten kunnen worden ingenomen die van de landelijke richtlijn afwijken.” De motie van de PVV wordt ingediend tijdens de raadsvergadering van maandag 18 september. Behoorlijk Bestuur zal zich hierbij aansluiten.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button