Den Helder

Niemand wil het WMO-vervoer in Den Helder, aanbesteding moet opnieuw

De aanbesteding van het WMO-vervoer voor Den Helder is mislukt. Geen enkel taxibedrijf heeft zich gemeld voor het nieuwe contract, dat per 1 januari 2020 moet ingaan.

Bedrijven die interesse hadden in het vervoer konden zich de afgelopen weken melden, maar dat heeft dus niemand gedaan. Het lijkt erop dat de gemeente voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, want de taxibedrijven konden alleen inschrijven als ze voor het vervoer maximaal 1,50 euro per kilometer zouden rekenen en ook voorrijkosten mochten niet in rekening worden gebracht. “Voor 1,50 euro kun je niet eens van Ten Anker naar het ziekenhuis rijden”, laat een van de bedrijven weten.

Los van de lage kilometerprijs eist Den Helder ook een TX Keurmerk. Daar beschikt op dit moment alleen Hilverink over, maar ook die heeft dus niet ingeschreven. Op dit moment worden de WMO-ritten nog door meerdere bedrijven gereden, omdat cliënten hun eigen taxibedrijf kunnen kiezen. Daar wil de gemeente vanaf, vandaar de nieuwe eisen. Daaronder ook 1 bedrijf dat de uitgifte van passen doet, een computergestuurde rittenverdeling, elektrisch rijden, et cetera.

Nieuwe aanbesteding
De gemeente laat in een reactie weten dat vorige week is geconstateerd dat er geen inschrijvingen zijn ontvangen op de offerte aanvraag Wmo taxivervoer. “Dit betekent dat we opnieuw de aanbesteding moeten uitvoeren”, aldus woordvoerster Florentine de Maar. “Daaraan voorafgaand voeren we eerst overleg met een vertegenwoordiging van de vervoersbedrijven, om na te gaan wat de redenen waren waarom zij niet hebben ingeschreven op deze aanbesteding.”

Wethouder Tjitske Biersteker liet maandagmiddag in het radioprogramma “Regio Noordkop Actueel” weten dat de genoemde prijs van 1,50 per kilometer niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Een extern bureau is ingeschakeld om te onderzoeken voor welk bedrag het vervoer mogelijk moet zijn en dit kwam eruit. Overigens is wel enige tijd gemoeid met een nieuwe aanbestedingsprocedure, zodat het helaas niet mogelijk is een nieuw contract af te sluiten per 1 januari 2020. “We zullen aan de huidige taxibedrijven vragen voor wie het mogelijk is het lopende contract met twee maanden te verlengen. Zodat de inwoners die in aanmerking komen voor het Wmo taxivervoer geen problemen ondervinden.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button