Uitgaan

Toneelvoorstelling voor de zorg

Café Doodgewoon Den Helder organiseert op woensdag 27 november 2019 de toneelvoorstelling
‘Van de hoop een deugd maken’ in Hotel Den Helder. De toneelvoorstelling gaat over hoop, hopeloosheid en wanhoop in de zorg. Voor professionals en vrijwilligers werkzaam in de zorg, zorgvragers en hun naasten.

Er is een gedegen studie gaande over wat hoop kan betekenen voor zieken en hun naasten. Evengoed hebben mensen die in de zorg of mantelzorg werken te maken met hoop en hopeloosheid of zelfs de wanhoop van mensen met wie zij werken. Een zieke kan veel meer hoop hebben dan de situatie eigenlijk biedt, of de familie kan juist veel meer hoop houden dan de zieke, die al voelt dat het afscheid nabij is. Ook wordt de machteloosheid van de zorgverlener benoemd als hij of zij ziet dat wanhoop zijn tentakels uitslaat. Daarnaast spelen culturele verschillen een grote rol bij het begrip ‘hoop’: vindt een patiënt het belangrijker dat de arts hem de waarheid vertelt of wil hij juist, vanuit zijn religie of cultuur, dat deze zijn hoop respecteert?

Het verhaal
Twee voormalige pleegzusters hebben een kabinet waarin allerlei berichten van mensen voor wie zij zorgen binnenkomen. Glazen potten met de ochtendplas; een brief, een doos met spinnenwebben. De boodschappen worden juist hen toegezonden omdat zij de verbanden weten te leggen. Dat is immers wat je als pleeg doet: het aanbrengen van een verband.

De voorstelling is poëtisch, lichtvoetig, maar schuwt het zware thema niet.

Uitvoering – spelers
Nicoline van de Beek heeft 35 jaar ervaring als theatermaakster en dramadocente en heeft eerder voorstellingen voor de zorg geschreven en gespeeld. Met een collega theatermaakster ontwikkelde ze de voorstelling ‘Zusters on Tour’ in opdracht van het Ministerie van VWS en speelde deze 200 maal, (2005-2010) specifiek voor verzorgende.

Henriëtte maakt jeugdtheatervoorstellingen en theater op maat voor de zorg, culturele projecten, bedrijven en musea. Reeds jarenlang geeft ze toneelles aan kinderen en jongeren van alle leeftijden uit Nederland en internationale conflictgebieden, en in het regulier en speciaal onderwijs. Daarbij doceert ze sinds 2002 aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze ontwikkelde educatieve lesprogramma’s bij professionele theatervoorstellingen en regisseerde voorstellingen waaronder ‘Zusters on Tour’, een voorstelling voor de Zorg door Nicoline van de Beek.

Programma
18.30 – 19.00 uur: ontvangst met koffie en wat lekkers
19.00 – 20.30 uur: toneelvoorstelling
20.30 – 21.30 uur: nagesprek

De toegang, koffie, thee en hapjes zijn gratis. De kosten voor drankjes na afloop zijn voor eigen rekening.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button