Wieringerwerf – De realisatie van onderwijs- en recreatiecentrum Campus de Terp in Wieringerwerf komt steeds dichterbij. Donderdagavond werd de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de meest recente ontwikkelingen rondom het project, dat over twee jaar klaar moet zijn. Wethouder Mary van Gent en een aantal ambtenaren van de gemeente gaven daarom een toelichting.
Er is vooral goed nieuws te melden. Alle ontwerpplannen vallen binnen de door de gemeenteraad bepaalde budgetten en deze hoeven dus niet weer opgerekt te worden. Er is nog wel wat onzekerheid over het uiteindelijke prijskaartje van de bouw, gezien de stijgende materiaalkosten. Volgens de projectleider die de inrichting van de openbare ruimte overziet, komt de historische terp straks weer helemaal tot zijn recht. Het landschap is de drager van alle beslissingen. De lijn van het landschap is als het ware doorgenomen in het ontwerp.
Er zijn een zestal bezwaren ingediend op het ontwerpbestemmingsplan, onder andere over het verkeer rondom de campus. De gemeente ziet hier en daar mogelijkheden om zaken uit die zienswijzen mee te nemen in het ontwerp. Zo hopen zij de zorgen die er onder een kleine groep inwoners zijn toch nog weg te nemen. Volgens Mary van Gent, portefeuillehouder en voorzitter van de stuurgroep die zich bezighoudt met Campus de Terp, gaat de samenwerking tussen de verschillende partijen goed, ondanks de soms pittige gesprekken.
Drie scholen in één gebouw
Rondom de ontwikkeling van de drie basisscholen op Campus de Terp blijven nog wel wat onzekerheden bestaan, zo vertelt een vertegenwoordiger van Stichting Sarkon. De drie scholen worden allemaal in hetzelfde gebouw gevestigd, maar gaan vooralsnog niet fuseren. Hoe dat in de praktijk zal werken is nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast is de capaciteit van het gebouw al snel bereikt. Elbert Volkers van de PvdA gaf aan dat hij zich kan voorstellen dat de ontwikkelingen ervoor zorgen dat mensen denken: ‘Ik wil mijn kinderen ook naar die school sturen.’ Dit zal dus niet zomaar ongelimiteerd gaan.
Ook bestaat er twijfel over de inrichting van het schoolplein. Voor de hogere klassen zal deze direct verwerkt worden in de openbare ruimte. Deze is dan ook vanaf de openbare weg toegankelijk. Alhoewel dit geen nieuw fenomeen is, ook in Anna Paulowna, Middenmeer en Schagen is dit het geval en gaat dit goed, brengt het wel wat aandachtspunten met zich mee. Dat het schoolplein onderdeel van de openbare ruimte is betekent ook dat anderen hier gebruik van kunnen maken.
Zo stelde Lars Ruiter van OHK dat hij er geen moeite mee heeft als jongeren daar joints roken of bier drinken, maar dat het niet voor overlast moet zorgen en veilig moet blijven voor de schoolkinderen. Het feit dat iemand bijvoorbeeld zijn hond kan uitlaten op dezelfde plek waar kinderen spelen in de pauze past echter volgens Sarkon en de gemeente beter binnen de ideeën over modern en toekomstbestendig onderwijs. Het zorgt daarnaast voor een betere integratie van de school in de openbare ruimte. Vanuit dit idee wordt er in de basisschool ook een technieklokaal en een keuken gerealiseerd.