Den HelderPolitiek

Gemeente informeert evenementenorganisatoren over stikstof

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft in een brief aan evenementenorganisatoren informatie verstrekt over wetgeving en regels rondom stikstof en het organiseren van evenementen. De gemeente vindt het belangrijk dat evenementen georganiseerd kunnen worden. Tegelijkertijd is er wetgeving en is een teveel stikstof slecht voor de natuur. Evenementen kunnen stikstof produceren en daar moeten organisatoren rekening mee houden.

Een stikstofberekening is nodig wanneer er stikstof op een Natura-2000 gebied terecht kan komen. Dat is het geval wanneer het evenement zich in een straal van 25 kilometer van zo’n natuurgebied bevindt. Door de ligging van Den Helder is dat bij alle evenementen het geval. Evenementenorganisatoren moeten daarom met een zogenaamde Aerius berekening inzicht bieden in de stikstofuitstoot en daarmee ook of er wel of geen maatregelen genomen moeten worden. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord beoordeelt de berekening.

Evenementenorganisatoren kunnen met de Omgevingsdienst Noord–Holland Noord contact opnemen mocht de uitslag van de stikstofberekening te hoog uitvallen. Samen kan dan worden nagedacht over oplossingen waarmee een evenement toch door kan gaan. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van elektrische apparatuur of het gebruik van fiets en openbaar vervoer door bezoekers te stimuleren. Organisatoren blijken moeite te hebben met de regels. Zo ging het Julianadorp Power Festival niet door vanwege een negatieve Aerius berekening, maar zei de gemeente later dat het gewoon had kunnen plaatsvinden.

Meerdere politieke partijen, waaronder Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder en de VVD stelden vragen over de stikstofproblemen binnen de gemeente. Allemaal zijn zij er bang voor dat de evenementenbranche stil komt te liggen door alle regels. Wethouder Fotigui Camara geeft aan organisatoren daarbij te willen helpen: “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk evenementen door kunnen gaan. Ze dragen immers bij aan een levendige stad, trekken toeristen en stimuleren de economie. Daar zetten we ons als gemeente graag voor in. Tegelijkertijd hebben we ook te maken met wetgeving waar we rekening mee moeten houden. Daar waar mogelijk zullen we evenementenorganisatoren daarin ondersteunen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button