Hollands KroonJeugdPolitiek

Leerlingen Wiringherlant onder leiding van de burgemeester in debat

Advertentie:

Anna Paulowna – Leerlingen van Rsg Wiringherlant uit Wieringerwerf gingen vrijdagmiddag in de raadszaal van de gemeente Hollands Kroon met elkaar in debat over voor hen relevante onderwerpen. Onder toeziend oog van burgemeester Rian van Dam werd er bijvoorbeeld gedebatteerd over het organiseren van een foodtruck festival en het inzetten van influencers om jongeren beter te betrekken bij gebeurtenissen in de gemeente. Het debat was onderdeel van de HK Jongerenweek.

Tijdens de HK Jongerenweek, een initiatief dat oorspronkelijk is bedacht door lokale politici Lars Ruiter en Daan Pruimboom, komen jongeren in aanraking met de gemeente en het gemeentebestuur. Ook is er aandacht voor het onderwerp criminaliteit en ondermijning. Jongeren wordt verteld hoe zij dat kunnen vermijden en waar ze op moeten letten. Tijdens het politieke gedeelte worden ze enthousiast gemaakt en geïnformeerd, want het blijkt dat jongeren niet altijd goed op de hoogte zijn van hoe de gemeente werkt.

In de raadszaal namen vrijdag steeds twee groepen leerlingen het tegen elkaar op in een debat. Daarvoor hadden ze van een aantal aanwezige raadsleden debattraining gekregen. Van D66 was fractievoorzitter Sonja Mulderij er om aanwijzingen te geven. Zij is zelf docente: “Sommige leerlingen waren verbaasd dat je docent en raadslid tegelijk kan zijn”, zegt Mulderij. “Het is goed dat we inzicht kunnen bieden in wat de raad eigenlijk precies doet.” Andersom kan de politiek ook veel leren van jongeren vindt zij. Zo verwijst zij naar de achttienjarige Simon Smit die binnen haar partij actief is en volgens Mulderij veel nieuwe inzichten meebrengt.

Burgemeester Rian van Dam geeft samen met Rick Boersen en Daan Pruimboom wat laatste tips voor het debat.

Jongeren betrekken bij de politiek
Ook initiatiefnemer Pruimboom ziet jongeren graag aansluiten: “Ik was 19 toen ik in de gemeenteraad kwam. Dat ging prima. Ik ben ook blij en trots dat het idee van de HK Jongerenweek wordt doorgezet nu ik niet meer in de raad zit.” VVD’er Rick Boersen zit pas sinds kort in de gemeenteraad. Hij merkte bij zijn ‘maidenspeech’ eerder deze week al op dat hij met zijn dertig jaar wordt gezien als jong raadslid. Het gebrek aan politiek actieve jongeren snapt hij wel: “Het is lastig te combineren met een ‘normaal’ leven waarin je ook werkt of een studie volgt.” Volgens Boersen is het makkelijker om raadslid te zijn wanneer alles wat stabieler is en je bijvoorbeeld niet meer hoeft na te denken over het vinden van een woning en het starten van een carrière.

De leerlingen zelf leken verdeeld geïnteresseerd in de publieke zaak. Dat is volgens burgemeester Rian van Dam niet erg: “Voor sommige leerlingen is een dag als vandaag ‘nice to know’. Voor andere is het misschien net het zetje dat ze nodig hebben om straks wel te gaan stemmen wanneer ze dat mogen. Toch zullen er ook een paar zijn die later gemeenteraadslid of wethouder worden en zeggen: ‘Die HK Jongerenweek heeft me achteraf toch echt nieuwsgierig gemaakt.’ Al met al verkleinen dit soort dagen de afstand tussen jongeren en de politiek.” Van Dam ziet ook een belangrijke rol voor politieke partijen. Zij kunnen jongeren opnemen binnen de eigen fractie en op die manier consulteren.

Het debat
In het debat werden soms goede argumenten gegeven en soms minder goede. De vakjury, bestaande uit een aantal van de raadsleden, waren daar ook eerlijk over. Zo werd het persoonlijke en gepassioneerde betoog van Demi namens de partij ‘Hollands Kroon voor de Jongeren’ positief ontvangen. In het debat, dat ging over de wenselijkheid van een foodtruck festival binnen de gemeente, bracht zij in dat sociale activiteiten belangrijk zijn voor de mentale gezondheid van jongeren. De coronacrisis heeft bewezen hoe isolatie een negatieve impact kan hebben. Aan de overkant brachten de tegenstanders namens de toepasselijk genaamde ‘Tegenpartij’ in dat jongeren helemaal niet de financiële middelen hebben om geld uit te geven aan dure hapjes. Daarnaast is de locatie een probleem, want Hollands Kroon is groot en jongeren hebben geen vervoersmiddelen, aldus Jayden.

Jayden is kritisch over het foodtruck festival.

Bij het tweede debat stond de vraag centraal of de gemeente influencers moet inhuren om aandacht te vragen voor bijzondere openingen en evenementen door de gemeente. De heren en dame van politieke partij ‘DDG’, die overigens niet wilde vertellen waar deze afkorting voor staat, gaven zelf aan maar één argument voor de stelling te hebben: Namelijk dat de aanwezigheid van influencers de betrokkenheid van jongeren kan vergroten, aldus Harm. Na een kritische reactie door de overkant, namelijk dat er dan nog steeds geen aandacht is voor het onderwerp zelf maar slechts voor de influencer, bracht DDG’er Jelte in dat de influencers gewoon dienen als ‘lokaas’. Daarop zei tegenstander Annemieke dan weer dat de gemeente eerste eens moet onderzoeken of er niet gewoon een algemeen gebrek is aan communicatie richting jongeren.

De burgemeester kijkt terug op een succesvolle dag: “Ik ben positief verrast door de manier waarop leerlingen op elkaar reageren in het debat. Er werd goed geluisterd naar elkaars argumenten en vervolgens een tegengeluid gegeven. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om wie er gelijk heeft, maar om het politieke spel.” Toch gaat het ook echt ergens om: Op de website denkmee.hollandskroon.nl is een speciale pagina voor de jongeren aangemaakt. Daar kunnen ze stemmen op het beste idee. Ook het foodtruck festival en de influencers staan er tussen. Daarnaast kan er bijvoorbeeld gestemd worden voor het maken van een hangplek, het oprichten van een hockeyvereniging of het realiseren van een trampolinepark. Met het meest gesteunde onderwerp gaat de gemeente aan de slag.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button