Den HelderVideo

Video: Herdenking van 200 jaar oude scheepsramp bij Huisduinen met nieuw monument

Advertentie:

Den Helder – 200 jaar geleden vond vlakbij Huisduinen één van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis van het dorp plaats. Het Nederlandse fregat de Vreede strandde op 14 oktober 1824 bij Huisduinen. In de woeste zee starten zeven inwoners van Huisduinen een reddingstocht om de schipbreukelingen te redden, maar na enkele pogingen slaat de reddingssloep om. Van de zeven redders wordt maar één roeier gered.

Maandagmiddag vond, precies 200 jaar later, de herdenking van de scheepsramp plaats in Huisduinen. Na een herdenkingsceremonie in het dorpshuis van Huisduinen, waarin de geschiedenis van de KNRM in Den Helder werd besproken, werd op de dijk een nieuw monument onthuld. Dit monument eert de redders die 200 jaar geleden zijn omgekomen tijdens hun reddingsmissie.

Nog geen maand na de ramp op de Noordzee werd de Koninklijke Noord en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM) opgericht in Amsterdam. Dit gebeurde omdat men wilde voorkomen dat zo’n ramp ooit nog zou gebeuren. De redding moest professioneler worden aangepakt. Later ging de KNZHRM over in de KNRM. Voor de KNRM is dit monument extra bijzonder, omdat deze redders de basis hebben gelegd voor de oprichting van de KNRM.

Toon meer

Calvin Vliegen

Calvin Vliegen is sinds november 2023 als videoverslaggever/editor werkzaam bij Regio Noordkop. Calvin is bereikbaar via calvin@regionoordkop.nl of telefonisch via 06-27656370.

2 reacties

  1. Toch wel jammer dat het kanon is verdwenen. Zou dit nog op een andere plek terug komen? Er werden veel foto’s van gemaakt met kinderen die er op zaten met de zee en Texel op de achtergrond.

  2. Dan moet je even vragen aan de beheerder van fort Dirkz Admiraal , daar staan er nog een stel en die zijn allemaal van hem . Net als de rest van de kanonnen in Den Helder.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button