Geslaagde oefening voor Zr.Ms. Zeeleeuw

Den Helder – De de bemanning van Zr.Ms. Zeeleeuw heeft, samen met het Zweedse marineschip HMS Belos en haar rescue-sub URF, de oefening “Crown Eagle ‘21” uitgevoerd. Dit is een tweejaarlijkse oefening die in het teken staat van ‘Submarine Search and Rescue’ en is op basis van een memorandum of understanding tussen Zweden en Nederland.

Tijdens deze oefening ligt de onderzeeboot op de zeebodem en wordt de bemanning getraind om met de rescue-sub te communiceren en uiteindelijk te koppelen zodat zij in geval van een noodsituatie gered kunnen worden. Meerdere bemanningsleden hebben een ritje mogen maken met de URF en hebben daarbij hun onderzeeboot onderwater van buiten kunnen zien, iets wat natuurlijk vrij uniek is. Ook voor de bemanning van Belos en URF was het een zeer waardevolle training omdat ze niet zo vaak met buitenlandse onderzeeboten kunnen oefenen.

Het varen met een onderzeeboot brengt altijd risico’s met zich mee. Het trainen van onderzeeboot-bemanningen is daarom essentieel. Deze oefening heeft hierin een grote bijdrage geleverd en daarnaast de samenwerking met Zweden verder bestendigd.

Mobiele versie afsluiten