Kop van Noord-HollandNoord-HollandPolitiek

PvdA kieslijst waterschap bomvol ‘Noordkoppers’

Noord-Holland Noord – De uit de gemeente Schagen afkomstige politica Marjan Leijen is wederom lijsttrekker voor de PvdA bij de Waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) van 15 maart 2023. Op de tweede en derde plek staan Fijko van der Laan en Aukelien Jellema, uit respectievelijk Anna Paulowna en Den Helder. Jellema is momenteel Statenlid en wil de overstap maken naar het waterschap.

Het HHNK is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal, inclusief Texel. Leijen is al heel lang betrokken bij het waterschap en werd in 2009 fractievoorzitter voor de PvdA. Sinds 2019 is ze lid van het dagelijks bestuur, een functie die je een beetje kunt vergelijken met het wethouderschap. Vanaf 2018 was ze tevens gemeenteraadslid in Schagen. Sinds de verkiezingen begin dit jaar is dat niet meer het geval.

Aangezien het werkgebied van het hoogheemraadschap tot aan Zaandam loopt is de Noordkop, met drie deelnemers in de top drie op de lijst van de PvdA, goed vertegenwoordigd. Fijko van der Laan, de huidige fractievoorzitter van de PvdA HHNK, doet wederom mee en staat op een tweede plek. Hij is wethouder geweest in de voormalig gemeente Anna Paulowna en zat tussen 2012 en 2016 in de raad van Hollands Kroon. Op de plek onder hem staat de Helderse Aukelien Jellema, zij is op dit moment Statenlid in de provincie.

Jellema laat weten de overstap te maken omdat ze graag plaats maakt voor nieuwe mensen: “Het is mooi geweest, ik heb ontzettend veel geleerd in de Staten, een groot netwerk opgebouwd en veel inzicht gekregen in Provinciale aangelegenheden. Natuurlijk hoop ik dat ik iets heb kunnen bijdragen aan het uitdragen en verwezenlijken van sociaaldemocratische idealen.” De twee periodes in de Staten noemt zij een groot voorrecht.

Vertegenwoordiging van de Noordkop
Hoe goed de Noordkop vertegenwoordigd is op de PvdA lijst voor het waterschap, zo slecht is dat bij de Provinciale Statenverkiezingen het geval. Ook voor de Statenverkiezingen is de PvdA lijst nu bekend: “Wat ik wel erg betreur is dat op de lijst die er nu ligt, met overigens wel met allemaal uitstekende mensen daarop, helaas niemand uit de Noordkop op een verkiesbare plek staat. Ik heb in de laatste jaren gelobbyd in mijn partij voor een opvolger, maar niemand had er oren naar, of men was al elders actief”, aldus Jellema.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button