Den Helder

Noord-Hollandse ziekenhuizen starten digitale beeldenuitwisseling

Advertentie:

Den Helder – Noord-Hollandse ziekenhuizen starten met digitale beeldenuitwisseling. Noordwest Ziekenhuisgroep wisselt uit met Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek. Zorgverleners in deze ziekenhuizen hebben nu direct inzage in de medische beeldvorming én beeldverslagen van hun patiënten bij behandeling in de andere ziekenhuizen. Dit draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg.

Het uitwisselen van deze medische informatie is op kleine schaal gestart binnen de oncologische zorg. “Niet meer wachten op de beelden uit andere ziekenhuizen, maar direct inzage via onze systemen. In een tijd waarin we steeds vaker met elkaar samenwerken om de goede en veilige zorg te leveren, is dit randvoorwaardelijk. Het draagt écht bij aan goede, snelle en veilige zorg. Bovendien hoeft een patiënt niet meerdere keren hetzelfde onderzoek te ondergaan”, stelt Anne van Geel, radioloog in Noordwest.

“Dat we hiervoor nu geen dvd’s meer hoeven te gebruiken, is ook een geruststellende gedachte. Dit is best bewerkelijk en eigenlijk niet meer van deze tijd.” Uiteraard wordt medische informatie alleen uitgewisseld wanneer de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven en er sprake is van een behandelrelatie. De Noord-Hollandse ziekenhuizen hebben hiervoor samen met Zorgring en SIGRA een regionaal uitwisselingsplatform gerealiseerd. Dit platform maakt gebruikt van XDS, de internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling. Dit betekent dat er op gestandaardiseerde en goed beveiligde wijze gegevens worden uitgewisseld. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen, mogen gebruikmaken van dit platform.

Digitaal gastvrij ziekenhuis
De zorg wordt steeds meer georganiseerd over de grenzen van het ziekenhuis heen. Dit maakt dat het steeds belangrijker wordt om eenvoudig gegevens te kunnen uitwisselen. Niet alleen met dezorgpartners, maar ook met de patiënt zelf. Steeds meer patiënten verwachten dat ze zelf medische gegevens kunnen inzien of niet naar het ziekenhuis hoeven af te reizen, maar op afstand zorg ontvangen.

“De coronapandemie maakt dit des te urgenter. Onder de noemer digitaal gastvrij ziekenhuis brengen we binnen Noordwest versnelling aan”, aldus Jos van Helvoirt, hoofd zorgadministratie en nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. “We hebben nu binnen Noordwest alle expertise samengebracht en dan zie je dat dat werkt. Goed om te zien dat dezelfde ontwikkeling gaande is bij onze samenwerkingspartners. Verschillende partijen staan klaar om aan te sluiten op dit uitwisselingsplatform waardoor we breder in de keten gegevens uit kunnen wisselen. Ik ben heel trots dat we hieraan ons steentje hebben kunnen bijdragen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button