Den Helder

Oost-Duitse Trabant als blikvanger Spoorstraat

Den Helder – Ooit moest je er in Oost-Duitsland jaren op wachten voor je hem mocht kopen: de Trabant en dan ook nog in flitsende kleuren als grauwgeel, lichtblauw of grijs. De eerste kwam eind jaren 50 uit de fabriek, bijna 3,1 miljoen exemplaren later rolde in 1991 de laatste van de lopende band. Sinds zondagmorgen hangt een Trabant aan de gevel van Rejoez, De winkel is tijdelijk in een pand van Woningstichting/Helder Vastgoed aan de Spoorstraat gevestigd.

Onderneemster Mai-Lin van Dongen, die samen met haar moeder Inge Dekker Rejoez runt, tikte de motorloze Trabant voor een appel en een ei op de kop. Ze voorzag hem van originele koplampen en andere attributen. De Trabant werd in de oorspronkelijke Oost-Duitse lichtblauwe kleur gespoten. Van Dongen regelde vergunningen bij de gemeente alsmede toestemming van pandeigenaar Woningstichting/Helder Vastgoed BV en van de buren.

Zondagmorgen werd de Trabant met behulp van een heftruck aan een reusachtige stalen balk achter de gevel bevestigd. Daarmee wordt dit deel van de Spoorstraat, waar recent al nieuwe winkels als platenzaak Juicy Records en Leef! van kunstenares Lydia de Loos openden, nóg leuker. Naast de bekende modezaak van Herman Nijpels zijn hier ook winkels als Boelhuys en Peets Winkeltje te vinden, waar je heerlijk kunt rondsnuffelen.

Terug naar de Trabant: de naam werd in 1957 bedacht. Enerzijds betekent het zoveel als ‘maatje’: veel Oost-Duitsers beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang.

Bron: Samen Bouwen aan Den Helder

Toon meer

Den Helder Actueel

De bron van bovenstaand bericht is de lokale nieuwssite denhelderactueel.nl. Den Helder Actueel is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button