112Den Helder

Man uit Den Helder moet €60.000,- bijstand terugbetalen, verdacht van witwassen en fraude

Den Helder – Een oud-inwoner van Den Helder wordt verdacht van witwassen en uitkeringsfraude. Toen hij in augustus 2020 werd aangehouden wegens rijden onder invloed werd bij het insluiten een bedrag van €15.000 aan contant geld aangetroffen. Uit vervolgonderzoek bleek dat hij al jaren een bijstandsuitkering van de gemeente Den Helder ontvangt en dat de man eerder gezien is in dure personenauto’s, die op naam stonden van andere personen.

Bovenop de grote hoeveelheid contant geld, veel in briefjes van €500,-, droeg de man tijdens zijn aanhouding ook nog een zware gouden ketting en een Rolex. De goederen werden in beslag genomen en de bestuurder werd als verdachte van witwassen opgehouden voor onderzoek. In samenwerking met financiële rechercheurs van de districtsrecherche Noord-Holland Noord werd een onderzoek ingesteld naar de inkomsten en uitgaven van deze bestuurder vanaf begin 2016. Uit dit witwasonderzoek is gebleken dat de verdachte vanaf 2016 ieder jaar een flink hoger bedrag heeft uitgegeven dan het totaal van inkomsten uit de bijstandsuitkering en toeslagen. In een verklaring kon de
man dit verschil niet uitleggen.

Uitkering terugbetalen
In de woning van de man werd een grote hoeveelheid exclusieve dure merk artikelen aangetroffen, zoals damestassen, schoenen en riemen. De aankleding van de woning straalde een hoog uitgavepatroon uit, niet passend bij een gezin dat rond moest komen van een bijstandsuitkering. De exclusieve merkartikelen met een totale geschatte waarde van €28.000 werden eveneens in beslag genomen. Diverse aankoopfacturen en aankoopbonnetjes die werden aangetroffen lieten zien dat veel van de goederen contant waren betaald. Verder bleek uit het onderzoek dat deze verdachte vanaf 2016 meerdere duurdere auto’s had gekocht en deze ook contant had betaald. De kentekens werden naderhand veelal op naam van andere personen gezet. Ook had de verdachte na een verhuizing de inrichting van zijn nieuwe woning contant betaald.

Omdat de man al jarenlang een bijstandsuitkering ontving, heeft de gemeente Den Helder een onderzoek ingesteld naar de uitkeringsfraude van de verdachte. Hierbij wordt door de sociale dienst aangifte gedaan en is men voornemens om circa €60.000,- terug te vorderen.

Meld Misdaad
“Deze casus is een goed voorbeeld van hoe we gezamenlijk, volop inzetten op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit”, zegt burgemeester Jan de Boer. Dankzij de samenwerking van de gemeente Den Helder, politie, Openbaar Ministerie en andere overheidspartners kon verschillende informatie aan elkaar gekoppeld worden en kwamen er verdachte feiten aan het licht. Verder roept de gemeente iedereen die onderbuikgevoelens heeft ten aanzien van ondermijnende criminaliteit op om dit te melden door een e-mailbericht te sturen naar de gemeente via meldcriminaliteit@denhelder.nl, of de politie te bellen via 0900-8844. Anonieme melders kunnen dat doen via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button