Den HelderHollands Kroon

Vervroegde kerstvakantie zorgt voor drukte op de scholen (update)

Den Helder – Het nieuws dat de kerstvakantie dit jaar extra vroeg begint, kwam niet helemaal als verrassing voor de scholen in de Noordkop. Toch hadden ze liever eerder duidelijkheid gehad, want aangezien minister Slob onlangs nog aangaf niets te zien in deze maatregel, waren er nog heel wat activiteiten gepland voor volgende week. Die moeten nu, voor zover mogelijk, een week naar voren worden gehaald.

Nils van Heijst, bestuurder bij Stichting Meerwerf Basisscholen, laat weten dat hij het nieuws inderdaad liever eerder had gekregen. “Ik verneem het zojuist ook uit de media, dus de exacte impact weet ik nog niet te vertellen. Voor de scholen betekent het in ieder geval dat we nu overgaan op ‘scenario twee’.” Dat betekent dus snel schakelen en activiteiten als de kerstviering vervroegen.

Een aantal scholen onder de koepel van De Meerwerf had uit voorzorg al besloten de kerstviering een week naar voren te schuiven. Voor de andere scholen is dat ook het meest realistische scenario: “De maatregel om de vakantie te vervroegen is bedoeld om de samenkomst van kinderen te voorkomen, dus het zou wat tegenstrijdig zijn als we dan volgende week kerstvieringen gaan organiseren.”

Kerstmusical
Maarten Tromp, directeur op De Dijk, baalt behoorlijk van het nieuws. “Groep 5/6 is al zo’n twee maanden bezig met de kerstmusical. Die stond voor volgende week woensdag op de planning, maar dat moet nu maar naar aanstaande vrijdag. Hopelijk kunnen we met een livestream regelen dat ook alle ouders de uitvoering kunnen zien. De kerstmaaltijd wordt een kerstontbijt en daar mogen de leerlingen vrijdagochtend van genieten. Gewoon in de klas zelf, het is niet anders.”

“Wij waren al voorbereid”, meldt Harry Toebes, directeur van basisschool Het Creiler Woud in Kreileroord. “Onze kerstviering is donderdag in plaats van volgende week donderdag. Normaal gesproken zijn hier altijd ouders bij, nu is er een gezamenlijke viering met alleen de leerkrachten en de kinderen en daarna een high tea in de afzonderlijke groepen.” Ook Toebes had het nieuws liever wat eerder vernomen. “Jammer dat het besluit van de sluiting van de (basis)scholen zo laat komt. Je houdt er met je team natuurlijk wel rekening mee, dat doen alle basisscholen, maar je kunt pas definitief acteren na de persconferentie.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button