Noord-Holland

Recordinvestering Liander in Noord-Holland

De komende jaren 1 op 3 straten open om werkzaamheden uit te voeren

Advertentie:

Noord-Holland – Netbeheerder Liander presenteert vandaag (woensdag 1 november) een ambitieus investeringsplan voor de aankomende jaren. Niet eerder werd zoveel geïnvesteerd in onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. In Noord-Holland investeert Liander ruim 1,6 miljard euro tot en met 2026. Voor het totale werkgebied van Liander komen de investeringen uit op ruim 4 miljard euro.

Tegelijkertijd zit Nederland in de grootste verbouwing van het energiesysteem en gaan de ontwikkelingen sneller dan de netbeheerder de elektriciteitsnetten kan uitbreiden. Veel klanten komen daardoor op een wachtlijst terecht en verdere versnelling is daarom noodzakelijk. De realiteit is dat de schaarste steeds meer mensen gaat raken en dat een verdere versnelling nodig is.

In de periode tot 2033 verwacht Liander in Noord-Holland 42 grotere en 40 kleinere elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden. 6.000 kilometer kabel wordt vervangen en nieuw aangelegd. Daarnaast gaat Liander de wijken in: in totaal 6.600 elektriciteitshuisjes worden vervangen of nieuw geplaatst. Dit gebeurt via een gezamenlijke buurtaanpak met gemeenten. Met deze aanpak wordt in één keer het elektriciteitsnet in de wijk gereed gemaakt voor de toekomst. Hiermee wordt de overlast voor de wijk zoveel mogelijk geminimaliseerd en kan het elektriciteitsnet sneller toekomstbestendig worden gemaakt.

1 op 3 straten
Ruben van Loon, Regiomanager Liander: “Naast het bouwen van elektriciteitsstations en het aanleggen van nieuwe kabels zetten we fors in op opschaling van deze buurtgerichte aanpak. Onze ambitie is om richting 2030 in Noord-Holland toe te groeien naar het verzwaren van het elektriciteitsnet in 63 buurten per jaar. Dit betekent dat de komende jaren 1 op de 3 straten opengaat om werkzaamheden uit te voeren, dat zorgt voor overlast. Ook gaan nieuwe of uit te breiden transformatorhuisjes een plek innemen in de openbare ruimte. De energietransitie is daarmee ook een ruimtetransitie en die willen we als Liander zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren, samen met de provincie en gemeenten.”

In Den Helder wordt onder meer in de Vogelwijk en De Schooten gewerkt, in Hollands Kroon gaat om investeringen in het energienetwerk van onder meer Anna Paulowna, Wieringerwerf en Middenmeer.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button