Hollands Kroon

Gemeente en HVC: “Zonder recycletarief was de afvalstoffenheffing nog meer gestegen”

Adverentie

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon en de HVC zijn het niet eens met de stelling dat het recycletarief geen verhoging van de afvalstoffenheffing tegengaat. Dat laten beide organisaties weten in reactie op vragen van Regio Noordkop. Het recycletarief heeft een dempende werking op de kosten, maar door andere ontwikkelingen wordt alles toch duurder. Tegelijkertijd benadrukken ze dat de variabele afvalstoffenheffing niet primair bedoeld is als besparingsmiddel.

De aanleiding voor de vragen aan het college en de afvalverwerker was een brief die kort geleden aan de gemeenteraad werd verstuurd. Daarin stond beschreven dat het recycletarief, dat sinds 1 januari van kracht is, eigenlijk heel goed werkt: De hoeveelheid restafval dat bij de HVC binnenkomt is enorm gedaald en het grootste deel van de inwoners betaalt ongeveer evenveel of minder afvalstoffenheffing dan voor de invoering van het tarief. Het goed scheiden van afval kan dus lonen.

Tegelijkertijd staat voor de raadsvergadering van 15 december aanstaande een verhoging van de afvalstoffenheffing op de agenda. Inwoners gaan, afhankelijk van hoe vaak ze afval aanbieden, ongeveer 5,4 procent meer betalen. Niet alleen het vaste gedeelte gaat omhoog (van €270,- voor een meerpersoonshuishouden naar €285,-), ook het bedrag dat men moet betalen om de bak langs de kant van de weg te zeggen stijgt. Nu is dat €4,67 en vanaf 2023 wordt het €4,90. Het deponeren in de ondergrondse container gaat van €2,- naar €2,10.

Minder afval, meer kosten
Dat lijkt tegenstrijdig. De gemeente mag immers slechts een afvalstoffenheffing vorderen die kostendekkend is. Wanneer de hoeveelheid restafval sterk daalt verwacht je dan ook een daling van de kosten. Zo simpel is het volgens de gemeente niet: “De kosten bij HVC stijgen in brede zin. Wij kijken naar het totaal wat er binnenkomt aan afvalstoffenheffing en het totale kostenplaatje dat we van HVC krijgen. Om die op basis van de prognoses voor 2023 in evenwicht te houden is de verhoging noodzakelijk.” HVC vult aan: “Het betreft niet ‘de kosten van HVC’, maar de ontwikkeling van de verwerking-, en transportkosten in de markt.”

Die stijgen dus zoveel dat zelfs een enorme daling van de hoeveelheid afval geen stijging van het belastingtarief voorkomt: “We indexeren de inzamelkosten met de consumentenprijsindex (CPI)”, aldus HVC. “Deze is ten opzichte van voorgaande jaren enorm gestegen door de huidige economische situatie. De verwerkingskosten worden afgerekend op basis van de werkelijkheid, na afloop van het betreffende jaar.” Dat betekent niet dat het recycletarief niet werkt, zo zegt ook de gemeente: “Goede scheiders blijven minder betalen dan zonder recycletarief. We durven ook wel te stellen dat de kosten zonder recycletarief nog verder waren gestegen.”

Goede scheiders belonen
De HVC bevestigt dit vermoeden van het college: “Door de invoering van recycletarief zijn de kosten binnen de perken gebleven. Zonder recycletarief waren de kosten een stuk hoger dan het niveau van 2021, namelijk zo’n 7 procent.” Daarnaast benadrukken beide partijen dat een kostenbesparing voor inwoners prettig is, maar dat dit niet het ultieme doel van het recycletarief is: “Het gaat in eerste instantie om de milieu-impact. Met de komst van het recycletarief kunnen we veel meer grondstoffen hergebruiken die anders zouden zijn verbrand. Daarnaast worden de goede scheiders beloond en anderen worden uitgedaagd om beter hun best te doen. Het is nu ‘eerlijker’ voor de goede afvalscheider die zijn bijdrage levert aan een beter milieu.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

 1. Zeg, Stijn Vos,

  Je noemt jezelf verslaggever, maar wat versla jij eigenlijk? De mening van Hollands Kroon? De mening van HVC? Huil jij mee met de wolven?

  Wat ik van jou verwacht te zien zijn cijfers, feiten. Want, door alle afvalheffingen dumpen bewoners van Hollands Kroon hun afval elders.

  Praat ik onzin?

  Als het goed is heeft HVC de gegevens van restafval bakken die in 2022 nooit geleegd zijn. Haak daar eens op in….

  Fijne feestdagen! 🌟

 2. Wat vreemd, nog onlangs stelde de wethouder in de commissie dat in de vergadering van aandeelhouders van de HVC gesteld is dat de andere activiteiten (windmolen ? etc.) van de HVC het niet mogelijk maakte om de tarieven te verlagen. Dit ondanks alle moeite die het publiek daarvoor doet. Ik merkte hier toen op dat iedereen wel zo wil ondernemen : HVC de winst als het goed gaat en het publiek de zwarte Piet als het fout gaat. Goede afvalscheiders kunnen dus helemaal niet beloond worden en de aandeelhouders, college gecontroleerd door de gemeenteraad, accepteren dat kennelijk….

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: