Den HelderVideo

Lichtjes in de duisternis: “Het raakt mensen extra in deze tijd” (Video)

Advertentie:

Den Helder – Hoewel de decembermaand voor veel mensen in het teken staat voor gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden, kan de feestmaand voor patiënten in ziekenhuizen een eenzame tijd zijn. Stichting Vrienden van Noordwest organiseerde daarom een lichtjesactie om de patiënten in het Noordwest ziekenhuis een hart onder de riem te steken.

Wanneer men op woensdagmiddag over de verpleegafdelingen van het Noordwest ziekenhuis in Den Helder liep kon er in de verte zacht gezang en gitaarmuziek te horen zijn. Een koor van medewerkers van het ziekenhuis trok zingend de afdelingen over om de patiënten op te vrolijken. Door de soms beperkte bezoekuren kan de decembermaand eenzaam zijn voor patiënten, en een extra verzetje is dan ook vaak welkom.

Rinske de Wit van Noordwest Ziekenhuisgroep loopt achter het koor aan terwijl ze een grote kar voor zich uit duwt. De kar staat vol met vrolijk flakkerende rood-witte lichtjes, die uitgedeeld worden aan de patiënten. “De lichtjes schenken we om de patiënten een beetje troost te geven in de donkere dagen voor kerst”, aldus de Wit. “Het is natuurlijk nooit leuk om in het ziekenhuis te liggen en met kerst al helemaal niet, dus we hopen de mensen hier een beetje steun mee te geven.” Volgens de Wit zijn de patiënten erg blij met de actie: “We krijgen hele mooie reacties, soms ook best emotioneel. Dit jaar zingen we er ook bij, en dat raakt mensen toch extra in deze tijd”.

Lichtjes voor het goede doel
De lichtjes zijn gedoneerd door Vrienden van Noordwest, een stichting die zich inzet voor een fijner verblijf in de ziekenhuizen. “De stichting haalt geld op voor zaken in het ziekenhuis waar vaak geen geld voor is. Het budget van het ziekenhuis is voor de zorg, maar soms wil je wat extra doen voor de mensen, zodat ze een beetje kunnen ontspannen en afleiding kunnen vinden”, aldus de Wit. De lichtjesactie staat dan ook in het teken van een inzamelingsactie voor patiëntenwelzijn. Via de website van de stichting kunnen lichtjes gedoneerd worden. Het opgehaalde geld wordt ingezet om patiënten van verschillende afdelingen een fijnere tijd in het ziekenhuis te bezorgen.

De lichtjesactie loopt nog tot en met vier januari. In Den Helder gaat het opgehaalde geld naar een VR-bril voor de afdeling oncologie, vertelt de Wit. “Met zo’n bril hoop je dat mensen zich een beetje kunnen ontspannen voor een behandeling. Dat ze een beetje afleiding kunnen vinden, en niet alleen hoeven denken aan waar ze mee geconfronteerd worden”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button