Den Helder

Start renovatie Brugwachtershuisje Ankerpark 1 in 2024

Advertentie:

Den Helder – De renovatie van het Brugwachtershuisje aan Ankerpark 1 gaat in het tweede kwartaal van 2024 van start. Dat meldt de gemeente. De totale kosten van de renovatie werden in eerste instantie geschat op € 555.000,- exclusief btw, maar dat zal naar verwachting hoger uitkomen.

Al in 2021 werd gestart met de voorbereidingen voor de renovatie van het pand en het vinden van een passende nieuwe bestemming. In september 2022 is er een participatietraject gestart, waarbij ook inwoners aan de voorkant zijn meegenomen, voor het vinden van een nieuwe gebruiker voor het Brugwachtershuisje aan Ankerpark 1. Er is echter geen geschikte gebruiker gevonden en het participatietraject is vervolgens afgesloten.

Het Brugwachtershuisje is een gemeentelijk monument, wat betekent dat de gemeente als eigenaar verplicht is het monument in stand te houden. Het pand is in een slechte staat van onderhoud. “Om verdere schade te voorkomen zijn wij genoodzaakt voorzieningen te treffen om het pand in stand te houden. Gelet op de monumentale status wordt dit proces zorgvuldig doorlopen”, meldt de gemeente.

Renovatieproces
Omdat het participatieproces geen nieuwe gebruiker heeft opgeleverd, is de renovatie in twee delen gesplitst. De eerste fase richt zich op de instandhouding van het casco: fundering, kozijnen, wanden, deuren en het dak. Het tweede deel van de verbouwing is gericht op de afbouw van de binnenzijde van het pand, bijvoorbeeld schilderwerk en afwerking van de vloer.

Om tot een definitief ontwerp te komen is gekeken naar de geschiedenis van het gebouw aan de buitenkant. Er is een asbestinventarisatie uitgevoerd voor de delen die worden afgebroken, de sanering. Nadat het asbest is weggehaald, wordt ook binnenin gekeken hoe het pand eruit moet komen te zien. De sanering is volgens de planning afgerond in het eerste kwartaal van 2024. Daarna gaat de renovatie van start.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Waarom nog zoveel geld hier aan uitgeven? Wat voor waarde heeft dit? Niemand weet wat ze ermee moeten.
    Gewoon slopen die oude bende.

Wellicht ook interessant

Back to top button