Hollands Kroon

Kerstbomen in de berm als tijdelijke barrière sluipverkeer

Advertentie:

’t Veld – Op de provinciale weg N241 in ’t Veld, gemeente Hollands Kroon heeft de provincie Noord-Holland samen met de buurt kerstbomen geplaatst in de berm. Dit om aandacht te vragen voor het probleem van sluipverkeer.

Automobilisten wisselen tussen de N241 en de parallelweg en gebruiken hiervoor de berm. Dit levert onveilige situaties op. Zowel de buurt als de provincie wil graag dat dit stopt.

Tijdelijke veilige barrière
De provincie Noord-Holland vroeg omwonenden kerstbomen met kluit te bewaren, om die met de gebiedsaannemer WaakSaam tijdelijk een tweede leven te geven in de bermen. De bomen voorkomen dat de berm wordt gebruikt als doorsteek en de gezamenlijke actie is een signaal naar weggebruikers die de berm hiervoor gebruiken. Buren brachten bomen in, en er is samengewerkt met de Stichting Help Charley, die kerstbomen inzamelde in Waarland om geld op te halen voor de zieke Charley.

Wisselen via de berm is absoluut verboden, omdat het erg gevaarlijk is. De provincie ontving verschillende meldingen vanuit de buurt, die zijn zorg uitspreekt over de bijna ongevallen die dagelijks plaatsvinden. Daarnaast schrikken weggebruikers van bestuurders die onverwacht van baan wisselen via de berm, die bovendien zacht kan zijn. Op 3 plekken staan nu kerstbomen om aandacht te vragen voor het probleem én automobilisten aan te spreken op gevaarlijk rijgedrag.

Andere oplossingen
Een eenvoudige en eenduidige oplossing om het sluipverkeer tegen te houden is er niet. Bovendien is de berm overal van andere breedte, wat vraagt om maatwerk. Op de lange termijn wordt mogelijk een haag geplaatst.

Langs de N241 ligt naast de provinciale weg een parallelweg voor langzaam verkeer (agrarische voertuigen, brommobielen) en aanwonenden. De parallelweg wordt echter veelvuldig gebruikt om verkeer in te halen op de provinciale weg, waarbij de berm wordt gebruikt om te wisselen tussen de 2 wegen. Ook is er verkeer dat afsnijdt via de berm. Dit veroorzaakt onveilige situaties.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button