Krul teleurgesteld over uitkomst landelijke campagne: “De grote opgaven in Den Helder worden in Den Haag beslecht”

Den Helder – Hij zal dit jaar niet meer vertrekken naar Den Haag en speculeert ook nog niet over deelname aan nieuwe verkiezingen, mocht Rutte IV toch onsuccesvol blijken. Harmen Krul liet zaterdagochtend in het programma ‘De Nieuwsraad’ op LOS Radio weten toch wel teleurgesteld te zijn over de uitkomst van zijn deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Niet alleen voor zichzelf: De Helderse belangen staan volgens de fractievoorzitter van het CDA niet op de Haagse agenda.

Een Tweede Kamerlid uit de regio zou daar volgens Krul verandering in kunnen brengen: “Als Den Haag niet naar Den Helder komt, dan moet er meer Den Helder naar Den Haag. Den Helder staat niet op de Haagse agenda. We kunnen hier iedere maand prachtige lobby-documenten tevoorschijn halen, maar als je niet vertegenwoordigd bent sta je niet op het menu.” Als voorbeeld noemt Krul dat wanneer er een nieuwe vierbaansweg wordt aangelegd tussen Emmen en Zwolle dit waarschijnlijk komt omdat een kamerlid uit Zwolle en een kamerlid uit Emmen zich daar samen hard voor hebben gemaakt. “De situatie rondom de Lange Jaap is denk ik een goed voorbeeld. Als je lokale vertegenwoordiging hebt kun je echt veel meer voor elkaar krijgen voor het lokale. Ik vind het daarom jammer voor mijzelf dat het niet gelukt is om in de Tweede Kamer te komen, maar had het ook jammer gevonden als het om een kandidaat ging van een andere partij.”

Haagse Klucht
Krul stond bij de Tweede Kamerverkiezingen op de 21e plek bij het CDA. De partij kreeg uiteindelijk 15 zetels. Robert Klein, lijsttrekker van de nieuwe partij Helders Geluid, had in de eerste aflevering van De Nieuwsraad voor Krul de vraag achtergelaten of hij Den Helder zou verlaten voor Den Haag, mocht de kabinetsformatie er toch voor zorgen dat hij wat plekjes opschoof. Krul reageert ontkennend. Die boot lijkt inmiddels vertrokken, hij wil niet vlak voor de verkiezingen opeens vertrekken. Daarnaast acht Krul het niet meer reeël, er zouden nog vier mensen moeten doorschuiven. Daarbij heeft hij geen goed woord over voor de gebeurtenissen die zich in Den Haag sinds de verkiezingen hebben voltrokken. Dat had volgens hem niets meer met politiek te maken: “Dan heb ik het over het feit dat de formatie heel lang heeft geduurd, maar ook over de klucht die heeft plaatsgevonden sinds de kwestie ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Ik vind het ronduit belachelijk. Als ik nog ambities had om naar Den Haag te gaan had ik me overigens ook niet gekandideerd als lijsttrekker in Den Helder.”

Landelijke ambities, lokale belangen
De optie blijft wel open voor de toekomst, al wil hij niet vooruitkijken naar eventuele nieuwe verkiezingen. Dat gezegd hebbende windt Krul geen doekjes om zijn ambities in de landelijke politiek: “Van politiek gaat mijn hart in de fik zowat, ik vind het geweldig. Ik heb zeker de ambitie om daarin verder te groeien en dat betekent dat je in de toekomst wellicht een andere functie wil bekleden.” De Helderse belangen zijn volgens Krul breder dan de ambities van één persoon. Toch moet positief worden gekeken naar mensen die een worp doen naar de functie van Kamerlid: “Iemand met Haagse ambities moet geen bedreiging zijn voor de lokale politiek hier. Daar moeten we niet naar kijken als iemand die hoger op wil of op een baantje aast. Het is een gigantische kans om die hele grote thema’s waar wij hier al dertig jaar over praten daar op de agenda te zetten. Het is voor onze lokale ambities een noodzaak om beter vertegenwoordigd te zijn in Den Haag.”

Mobiele versie afsluiten