Hollands Kroon

Praat mee over dilemma’s voor de nieuwe omgevingsvisie tijdens Debatweek

Advertentie:

Hollands Kroon – In Hollands Kroon werkt de gemeente aan een nieuwe omgevingsvisie. De omgevingsvisie heeft de titel ‘Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit?’. Voordat de gemeente de omgevingsvisie voor Hollands Kroon maakt, stellen zij eerst een koersdocument op. Hierin schrijven ze de koers voor Hollands Kroon op. Waar willen de gemeente en inwoners met elkaar naar toe? Hierbij worden ook de informatie en ideeën gebruikt uit de eerdere bijeenkomsten die de gemeente van inwoners en geïnteresseerden heeft gekregen. De gesprekken en informatie laten een aantal dilemma’s zien. Om met elkaar te praten over deze dilemma’s, organiseert de gemeente Hollands Kroon een debatweek in de eerste week van februari.

Dilemma’s zijn discussiepunten. Een voorbeeld dat bij eerdere bijeenkomsten voorbij kwam: nieuwe woningbouwlocaties of zogenoemde groene randen?

De eerste ronde waarin iedereen heeft kunnen meedenken en praten, sluit de gemeente af met een debatweek. In deze week gaan zij graag met inwoners, bedrijven, organisaties en ook andere overheidsorganisaties in gesprek. Deze gesprekken gaan over de verschillende belangen die er zijn en soms recht tegenover elkaar staan. Bijvoorbeeld ondernemers die meer buitenlandse werknemers willen laten werken binnen hun bedrijf, terwijl inwoners dat niet willen in hun dorp. Wie praat er mee?

Donderdag 3 februari en/of maandag 7 februari aanstaande kan iedereen digitaal meepraten. De avonden beginnen om 19.30 uur.

Donderdag 3 februari 2022:

 • Kleinschalige ontwikkelingen mogelijk maken.
  In de hele gemeente wordt aandacht gevraagd voor kleinschalige ontwikkelingen. De voorstanders geven aan dat dit belangrijk is voor de dynamiek in de kern of het gebied. Dat kleinschalige ontwikkeling een verrijking is van de community of het landschap. Anderen waarschuwen juist voor verrommeling in het agrarisch landschap. Of dat het zorgt voor oneerlijke concurrentie, een teveel van voorzieningen en ongewenst verkeer. Beide kanten van de medaille zijn terecht. De gemeente wil dit onderwerp nader bespreekbaar maken om de koers te bepalen.

 • Ontwikkeling van de dorpsranden.
  Tijdens eerdere bijeenkomsten was er bij de aanwezigen veel aandacht voor de ontwikkeling van de dorpsranden. Bij de woningbouwopgave als bij opgaven in het landelijk gebied is dit onderwerp genoemd. Denk daarbij aan landbouw, water, natuur en biodiversiteit. Een gezamenlijke aanpak hierbij lijkt zeker mogelijk.

Maandag 7 februari 2022:

 • Kwaliteitskader voor grote ontwikkelingen.
  Hoe kan ervoor gezorgd worden dat ontwikkelingen passend zijn aan een goede kwalitatieve inpassing? Wat is er nodig voor om ervoor te zorgen dat Agriport A7 goed in het landschap past? Is er behoefte aan uitbreiding van bedrijventerreinen en wat mag daarvan het gevolg zijn voor de omgeving? Wat zijn eisen bij ontwikkelingen op het IJsselmeer? Over dit soort dilemma’s hebben we het op deze avond.

 • De kust en de parel Den Oever.
  Er is veel steun voor de ontwikkeling van Den Oever. Een ontwikkeling van verborgen parel, tot een bekende recreatieve parel. Hoe kan deze ontwikkeling versterkt worden ? Hoe ontwikkelt de haven van Den Oever zich in de komende jaren door? Wat is de toekomst van de visserijhaven? Zijn er kansen om ook een recreatiehaven in het ‘centrum’ te maken? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van het dorp? En hoe kan de gemeente Den Oever nog beter ‘verbinden’ aan de IJsselmeerkust en de Waddenkust, als ze kijken naar ontwikkelingen die komen?

  Aanmelden

  Aanwezig zijn bij één of beide avonden? De start is om 19.30 uur. Aanmelden kan via deze link. De gemeente heeft een aantal gegevens nodig. Deelnemers ontvangen de avond van te voren de informatie en deelnamegegevens.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button