Kop van Noord-HollandUitgaanVideo

Restaurants Noordkop open uit protest (video)

Noordkop – Verschillende restaurants in de Noordkop openden zaterdag toch de deuren, uit protest tegen de coronamaatregelen. Detailhandel mocht na de persconferentie van vrijdag 14 januari weer open zonder afspraak, maar de horeca moest de deuren nog gesloten houden. Dat was tegen het zere been van veel horeca-ondernemers en daarom gingen in het weekend van 15 en 16 januari de deuren open voor hun gasten.

Het is een spannende dag voor veel horecaondernemers, want wat ze doen mag eigenlijk niet. De gemeente Hollands Kroon heeft echter toegezegd een oogje toe te knijpen voor deze actie. “De communicatie met de gemeente is goed. Ze zeiden direct dat ze ons goed begrepen en coulant zullen zijn met de handhaving.” vertelt Sanne Morant van restaurant Bij ons Thuys in Stroe. In buurgemeente Den Helder laat de communicatie met de gemeente echter te wensen over. “We wilden eerst meedoen met de actie, maar later hoorden we dat de burgemeester het toch niet gedoogd. En vanochtend hoorden we dat ze het toch door de vingers zouden zien. Ik had het fijn gevonden als de gemeente duidelijk had gezegd wat had gemogen. Nu weten we het niet, dus zitten we hier illegaal.”

Dat de horeca nog niet open mag kwam hard aan: “De horecabranche heeft negentig weken lang beperkingen opgelegd gekregen, waarvan 45 weken volledig gesloten. De koek is gewoon een keer op.” vertelt Visser. De restaurants vinden het oneerlijk, in de ogen van Morant zijn restaurants niet de grootste bron van besmettingen: “Wij zijn van mening dat we op een verantwoorde manier gasten kunnen ontvangen, met voldoende afstand, spatschermen en alleen met reserveringen.”

Om gasten zitten beide zaken niet verlegen. Het restaurant in Stroe heeft er al een drukke lunchdienst opzitten en maakt zich, net als Bruisend uit Den Oever, klaar voor het diner. Beide restaurants zijn helemaal vol met reserveringen en die steun is zeer welkom. “Ik ben blij dat we de keuze hebben gemaakt om dit te doen en vooral dat er ook veel gasten zijn die samen met ons dit statement willen maken.” zegt Hendrik Visser, van het restaurant uit Den Oever.

Alle ondernemers zijn blij dat ze – al is het maar voor één weekend – weer open kunnen. Sanne Morant: “Het kriebelde, we waren allemaal een beetje zenuwachtig, maar het was zo fijn om weer op de werkvloer te staan!”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button