Den HelderVideo

Baasjes in Den Helder onderschatten het nut van tandenpoetsen

Den Helder – Tandenpoetsen bij honden en katten vinden veel huisdiereigenaren niet nodig. Meer dan de helft van de baasjes vindt het teveel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-ziekte is bij honden en katten.

Uit een recent onderzoek van AniCura blijkt dat veel huisdieren rondlopen met bloedend tandvlees of een stinkende bek. In Den Helder is het tandenpoetsen van huisdieren nog geen gewoonte. AniCura Den Helder vraagt hier in februari aandacht aan te besteden tijdens de Maand van het Gebit.

Dagelijks poetsen bij dieren is net zo belangrijk als bij mensen. Tandplak veroorzaakt de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren. Het tandplak bestaat voor bijna 100 procent uit bacteriën. Als dit niet wordt verwijderd, ontwikkelt tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Tijdens het eten kunnen vervolgens bacteriën in het bloed terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg. “We krijgen hier veel huisdieren binnen met gebitsproblemen. Dat zorgt voor veel ongemak en pijn”, zegt Renée Hoynck. “Gebitsproblemen worden vaak heel laat ontdekt en het leidt in sommige gevallen zelfs tot ziekte.”

Voorlichting
Dat dagelijks tandenpoetsen voor huisdieren nodig is, zou al direct bekend moeten zijn. Renée Hoynck: “Nu starten de baasjes pas in een laat stadium met poetsen, vaak na een gebitsbehandeling. Vanuit onze kliniek besteden we er veel aandacht aan. Toch merken we dat mensen het lastig vinden om ook echt te gaan poetsen. De maand februari is daarom uitgeroepen tot Maand van het Gebit om extra aandacht te vragen voor het belang van poetsen. Normaal zouden we iedereen uitnodigen bij onze kliniek in Den Helder voor een gratis gebitscheck maar door de coronacrisis is dat nu niet mogelijk. Daarom sporen we de huisdierbezitters aan om het zelf thuis te doen. Hiervoor bieden we verschillende tools zoals instructievideo’s en artikelen.”

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button