Politiek

College: voldoende handhaving rond Julianaplein

Advertentie:

Den Helder – De problemen op en rond het Julianaplein, die er recent nog toe leidde tot een ondernemer besloot zijn ijssalon te sluiten, hebben niet te maken met een gebrek aan handhaving. Dat zegt het college in reactie op vragen gesteld door de fracties van Behoorlijk Bestuur en de PVV. “Er is op dit moment geen gebrek aan handhaving, maar een gebrek aan verschillende dag- en nachtopvang voor met name de complexe casuïstiek die diversiteit aan zorg-, hulp en woonvragen hebben.”

Volgens het college zijn op de overlastlocaties en op de bij de gemeente bekende doelgroep meer dan 100 extra controles uitgevoerd. “Echter, de effectiviteit van handhaving wordt versterkt als ook de zorg- en hulpverlening zichtbaar aanwezig is of daar naar toe verwezen kan worden. Hier wordt op dit moment hard aan gewerkt.” Het college is niet bang dat de burger op enig moment het recht in eigen hand gaat nemen. “Wij hebben vertrouwen in de burgers dat zij het recht niet in eigen handen nemen. Verder heeft een aantal melders (rechtstreekse) telefoonnummers om zaken te melden of te bespreken met ambtenaren, wijkagenten en/of zorgverleners. Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt”, zo schrijven burgemeester en wethouders.

BB stelt dat tal van loze beloften ervoor zorgen dat het vertrouwen van de burger in de politiek alsmaar kleiner wordt. Het college reageert: “Wij werken hard voor een leefbare en veilige stad. Dit doen wij samen met onze ketenpartners op verschillende thema’s en projecten. Wij doen echter geen beloftes van 100% veiligheid, want dat kunnen wij niet waar maken. Vanuit handhaving en toezicht doen we dat met de politie, maar ook met onze zorg- en hulpverleningsorganisaties, zodat deze kwetsbare doelgroep ook weer de juiste zorg en/of hulp krijgt.”

Overlast
“Bent u het met ons een dat door de ongebreidelde overlast van junks, bierdrinkende Polen, rondhangende asielzoekers, alcoholisten, winkeldiefstallen, bankslapers, verwarde personen en bedelaars de ondernemers worden weggepest uit Den Helder, waar de werkgelegenheid toch al niet voor het opscheppen ligt?”, was een van de vragen van BB. Reactie college: “Een dergelijke situatie is inderdaad niet wenselijk. Als gemeente werken we aan een inclusieve samenleving waar een plek is voor iedereen. Graag zien we dat er voldoende huisvesting, werk en dagbesteding is voor iedereen. Die is er op dit moment nog niet. Wel wordt de dagbesteding uitgebreid, wordt gekeken naar een winteropvang en wordt er gewerkt aan ankerplekken voor de meest complexe doelgroep.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

7 reacties

  1. Als de gemeente elke dag hard had ingegrepen had dit park schoongeveegd geweest en dan nog wat van die moest de dagopvang dicht? JUIST U GEMEENTE SAMEN MET DNO. Zij hebben het convenant verbroken zij zijn verantwoordelijk dat de mensen nu bijna nergens overdag terecht kunnen ne die groep in het park daar heb ik weinig van in DNO gezien.

  2. Het college geeft aan dat er voldoende handhaving is geweest op het Julianaplein en onderbouwt dat met het argument dat er ‘100 extra controles’ zijn uitgevoerd. Controleren is echter niet hetzelfde als handhaven: je kunt namelijk namelijk iets controleren zonder in actie te komen of te handhaven.
    Dat het college geen ‘honderd procent veiligheid’ kan en wil garanderen, is natuurlijk volkomen terecht, maar dat ze aangeeft erop te ‘vertrouwen dat de burger niet het recht in eigen hand zal nemen’, is dat wel weer een kras staaltje van wensdenken. Ergens op vertrouwen moet je in deze wereld sowieso niet teveel doen, maar hoe kun je er in hemelsnaam een uitspraak over doen als je die ‘burger’ helemaal niet kent?

  3. Opmerkelijk dat de burgemeester geen externe vertrouwenspersoon wil…

  4. Ze kunnen zo veel zeggen maar, als het erop aan komt zijn ze opeens niet aanwezig of bereikbaar.
    Dat is een typisch voorbeeld van wel woorden maar, geen daden..

    Ze moeten eerst zorgen dat het veiliger wordt bij het plein. Ik vermijd het plein zoveel mogelijk.
    En kom daar alleen als ik de AH bezoek.
    Ik haal dan de accu uit de e-bike en zet de fiets vast met 2 extra kettingsloten.

  5. Voldoende ” handhaving” alleen doen ze niet veel.
    Ja , koffie drinken op kantoor en met hun dikke reet in de auto rondjes rijden.
    En als je al ergens melding van maakt dan zijn ze geweest maar treffen dan niets aan en daar blijft het bij. Gaat eens handhaven.

  6. Ik zet mijn fiets niet meer op die plek, maar ik loop of fiets er ook nietmeer langs, als ik naar de ah ga daar dan neem ik de ingang in de kroonpasage. Het is daar alles behalve veilig, je word gewoon lastig gevallen

  7. Wat een trieste club dat College…zeker omdat jullie te lui zijn om je eens echt te verdiepen in dit probleem! Het zo lastig vinden om vragen te beantwoorden, omdat er weer samen als College een geloofwaardig verhaal moet worden opgehangen (lees liegen en bedriegen)
    De vragen van de fracties van Behoorlijk Bestuur en de PVV zijn zo lastig. Geef eens een eerlijk antwoord dat zijn jullie verplicht aan de inwoners!!
    College, wat een sneu antwoord “er zijn 100 extra controles gedaan”met andere woorden kijk eens hoe goed we zijn… wat een kul argument

Wellicht ook interessant

Back to top button