Kop van Noord-HollandPolitiek

Mislukt ICT project GGD kost Noordkop gemeenten tonnen

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel moeten gezamenlijk bijna 9 ton ophoesten voor het mislukte ICT project GGiD van de GGD. De Regionale Raadscommissie Noordkop heeft donderdagavond ingestemd met een positieve zienswijze op het financieel herstelplan van de gemeenschappelijke gezondheidsdienst, maar was kritisch over de gang van zaken.

Afgelopen november trok de GGD de stekker uit het nieuwe ICT systeem. De beslissing had landelijke gevolgen, omdat drie verschillende GGD’s gebruik maakte van het nieuwe digitale kinddossier. In totaal gaat er een investering van 13 miljoen euro de prullenbak in: De GGD kwam er niet uit met het Rotterdamse ICT-bedrijf Finalist, die het systeem ontwikkelde. Waar het precies fout ging is niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder was er geen overeenstemming over de kwaliteit en de functionaliteit van het programma.

Voor GGD Hollands Noorden is de schade ruim 3,5 miljoen euro. Den Helder moet daarvan ruim 3 ton ophoesten, Hollands Kroon en Schagen beide een kwart miljoen en Texel een bedrag van 72 duizend euro. De GGD stapte vorig jaar naar de rechtbank, mogelijk om de schade te verhalen op de ICT leverancier. Dit blijkt echter mislukt. Volgens wethouder Remko van de Belt van Texel heeft de rechter namelijk geoordeeld dat de GGD en Finalist er samen maar uit moesten komen. Ook dat is niet gelukt. Daarom heeft het algemeen bestuur van de GGD besloten het project volledig te stoppen en het verloren bedrag te verdelen over de deelnemende gemeenten. Er moet namelijk een nieuw systeem worden aangekocht en binnen de huidige begroting lukt dat niet.

De Regionale Raadscommissie was donderdagavond kritisch over de gang van zaken. Volgens Jur Schuiringa van VVD Texel is al jaren bekend dat het nieuwe systeem niet deugde. Het is volgens hem tijd voor een grondige evaluatie, nog voordat er een nieuw ICT pakket wordt aangekocht. Liesbeth Vlietstra van D66 Schagen was het met hem eens: “Ik vind dat we het wel makkelijk naast ons neerleggen als we nu maar weer even vier miljoen besteden. Wat is nu de rol van het algemeen bestuur geweest? Ze hadden al eerder aan de bel kunnen trekken.” Volgens Van de Belt is dat niet de juiste volgorde, maar komt de evaluatie er zeker: “Er wordt natuurlijk gekeken of het bestuur wel de juiste vragen heeft gesteld.”

Raadsleden staan ver van de werkelijkheid
De Texelse wethouder is het niet met Vlietstra eens dat het algemeen bestuur eerder aan de bel had moeten trekken. Ondanks de complexe materie zijn de wethouders hem altijd goed op de hoogte gehouden door het dagelijks bestuur van de GGD. Pas in november vorig jaar kwam het bericht dat er geen goed einde zou komen aan de affaire. Van de Belt vindt dat er in het hele proces, dat sinds 2015 loopt, een te grote afstand is geweest met de gemeenteraden: “Ik vind niet dat we het nakijken hebben, maar ik deel wel het gevoel dat we hier met iets ongrijpbaars bezig zijn geweest. Ook omdat het een project was in gezamenlijkheid met twee andere GGD’s. Zo komt de werkelijkheid wel heel ver van u als raadslid af te staan.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button