Cultuur/NatuurHollands KroonKop van Noord-HollandPolitiek

Lucht in de Noordkop is zo schoon dat gemeenten niet toetreden tot ‘Schone Lucht Akkoord’

Kop van Noord-Holland – De gemeenten in de Noordkop zien allemaal geen reden om toe te treden tot het landelijke ‘Schone Lucht Akkoord’. De reden: De lucht is zo schoon dat er met het akoord geen winst meer te halen valt. De gemeente Hollands Kroon blijft zich liever focussen op het eigen programma duurzaamheid.

Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Het is een akkoord tussen de landelijke overheid, de 12 provincies en inmiddels bijna 90 gemeenten. Samen streven zij naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. De luchtkwaliteit in De Noordkop behoort tot de beste van Nederland, toetreden tot het akkoord heeft dus geen toegevoegde waarde. De gemeente Hollands Kroon laat weten dat zij alert blijft op minder goede situaties en dat dit veelal verplicht wordt door bestaande wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om de ontwikkeling van woningbouwplannen in de omgeving van de A7, of bij het verlenen van een vergunning aan een potentieel milieubelastend bedrijf.

Hollands Kroon heeft bij de gemeenten Den Helder, Medemblik, Schagen, en Texel geïnvestariseerd hoe zij kijken naar het Schone Lucht Akkoord en daaruit blijkt dat ook zij niet toetreden tot het akkoord. In Den Helder en Schagen hebben de gemeenteraden zich daarover uitgesproken. Vanwege het ontbreken van meerwaarde stelt het college B&W in Hollands Kroon de raad dan ook voor om niet toe te treden tot het akkoord, maar te focussen op de doelstellingen in het programma duurzaamheid dat reeds is vastgesteld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button