Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Skatebaan, hondenpark en mountainbike parcours: Half miljoen voor opknappen parken in ’t Veld en Zijdewind

Advertentie:

’t Veld & Zijdewind – Het college B&W van de gemeente Hollands Kroon wil een half miljoen euro beschikbaar stellen om de verschillende parken in ’t Veld en Zijdewind een grondige opknapbeurt en aanvullende faciliteiten te geven. Er komt onder andere een skatebaan bij basisschool de Marinx, een hondenspeeltuin langs de Valbrugweg en een mountainbike parcours in Zijdewind.

Uit het pilotproject ‘Úw idee telt!’, waarmee de gemeente inwoners heeft gevraagd naar hun ideeën voor de toekomst van de dorpen, blijkt dat 37 procent van de inwoners wil dat er geïnvesteerd wordt in het groen. Het onderhoud, maar ook de diversiteit en de locaties. Vooral het behoud van voldoende groen en de aanleg van nieuwe speelplekken voor de jeugd werd vaak genoemd. Tijdens de pilot heeft de gemeente zowel digitaal als offline aan de inwoners van ’t Veld en Zijdewind gevraagd wat voor ideeën en wensen ze hebben voor hun eigen leefomgeving. In totaal kwamen er 277 unieke ideeën en wensen binnen.

Concept voor het park langs de Valbrugweg.

Skatebaan
Om gehoor te geven aan de wensen van de inwoners is de Uitvoeringsagenda Groen ’t Veld – Zijdewind opgesteld. Daarin staat beschreven wat de gemeente wil doen in het Tjaddinxpark, het Ooievaarspark, het park bij de Valbrugweg, het park bij de Nassaulaan en het park naast de rotonde in Zijdewind. In het Tjaddinxpark naast basisschool De Marinx komt een skatebaan en worden extra paden en bomen aangelegd. Ook komen er meer speeltoestellen. Bij het Ooievaarspark komen meer bomen en wordt de verbinding met het Kerkplein verbeterd. Ook komt er geld voor nieuw parkmeubilair.

Hondenspeeltuin
In het park bij de Valbrugweg laten mensen vooral de hond uit. De wensen zijn daarom anders dan bij de eerdere parken, waar vooral gespeeld kan worden. Aan de Valbrugweg willen de inwoners graag wat bankjes zien, maar ook een hondenspeeltuin. Volgens de gemeente is hier in het zuidelijke deel van het park ruimte voor. Er komt een toegangspoort met klaphekken, zodat de honden veilig kunnen spelen. Het park aan de Nassaulaan is volgens de inwoners verwaarloosd. De gemeente stelt daarom een budget van 18 duizend euro beschikbaar voor het aanplanten van een nieuw gazon en een groene border.

Concept voor het park in Zijdewind.

Mountainbike parcours
Het park in Zijdewind heeft veel verschillende functies, omdat het in weze het enige grote stuk openbaar groen is in het dorp. Er zijn speeltoestellen, een voetbalveld, en elk jaar wordt het park gebruikt voor het huttendorp. Verschillende inwoners hebben in het pilotproject de gemeente gevraagd tussen de bomen die het park omringen een mountainbike parcours te maken. Het gaat daarbij om een smal pad waarop in één richting tussen de bomen door geslingerd kan worden. De voorwaarde van de gemeente is dat voor de aanleg geen grote bomen en struiken gekapt mogen worden.

Het college hoopt en denkt dat de gemeenteraad zal instemmen met het beschikbaar stellen van het krediet. Wethouder Theo Groot: “Omdat alle ideeën vanuit de inwoners komen gaan wij ervan uit dat de raad het plan steunt. In dat geval kunnen vier van de vijf parken dit jaar nog worden opgeknapt.” Het Ooievaarspark zal als enige nog een jaar langer in beslag nemen. Het voorstel wordt op 3 maart door de gemeenteraad besproken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button