Den HelderNieuwsVideo

“Willem-Alexander vroeg mij of ik wat dames kon regelen voor zijn adelborstendiner”

Advertentie:

Den Helder – Horecauitbater Jan Dronkers had jarenlang een bar/dancing in de Koningstraat in Den Helder. Hij kan talloze verhalen vertellen over uitgaan in Den Helder en de bijzondere figuren die hij daarbij is tegen gekomen. Eén van de bijzonderste was ongetwijfeld (toen nog) kroonprins Willem-Alexander, die in 1985 als Aspirant Reserve Officier bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder was gestationeerd. Dat vertelt de kroegbaas in de korte documentaire die Regio Noordkop samen met NH Nieuws maakte over dé uitgaansstraat van Den Helder.

Dronkers nam in de jaren zeventig de Willem Alexanderclub over. Dat was nog voordat de prins in Den Helder werd gesignaleerd, maar het mag dus gerust een voorbode heten van wat er zou komen: het café van Dronkers werd één van de favoriete plekken van de kroonprins. Net als vele marinemensen kwam hij in zijn vrije tijd graag in de stad.

Willem-Alexander achter de bar
“Hij bezocht in die tijd wel meer cafés in Den Helder, maar uiteindelijk is hij als vaste gast bij mij terechtgekomen” zegt Dronkers. De kroonprins voelde zich thuis in het café dat zijn naam droeg en stond er zo nu en dan zelfs achter de bar. Dronkers, met grijns: “Daar gaf ik dan wel eens kritiek op, maar dat kon hij prima hebben.” De prins was niet alleen bij hem in de kroeg te vinden, vertelt Dronkers. “Hij zat ook veel boven bij mij en toen heb ik hem backgammon geleerd. Daar hebben we wel wat avonden mee versleten en ik denk eigenlijk dat ik nog wat geld van ‘m krijg!” zegt Dronkers met een knipoog. Op sommige avonden sprak het duo ook over de toekomst van de jonge kroonprins. “Hij zei dat hij hoopte dat zijn moeder nog lang koningin zou blijven.”

De herinnering die Dronkers het meest is bijgebleven is tegelijkertijd ook zijn eerste kennismaking. “Hij was langs geweest terwijl ik er niet was. Dus ik hoorde van iemand achter de bar dat hij er was. Ik zei: had even gewaarschuwd dan had ik even kennis kunnen maken. Maar goed, de volgende dag was hij er weer en toen had hij een bijzonder verzoek” vertelt Dronkers. “Ieder jaar hebben de adelborsten (marineofficieren in opleiding, red.) een diner, het Assaut. Toen kwam hij met het verzoek of ik wat dames kon regelen voor het adelborstendiner. Daar heb ik toen wat meiden voor kunnen interesseren en die hebben een hele leuke avond gehad” vertelt Dronkers, “Dat was mijn eerste kennismaking met Willem-Alexander!”

Bekijk hier de documentaire over de Koningstraat:

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Zo’n verslaggever moet weten dat WA Adspirant Reserve Officier was en NIET Adelborst. Slordig met de feiten. Doet mij denken aan verslaggevers die het onderscheid tussen de Blauwe Marine en de Groene Marine niet kennen.

  2. Willem Alexander was Adspirant Reserve Officier. Hij was geen Adelborst.

Wellicht ook interessant

Back to top button