Hollands KroonKop van Noord-HollandPolitiek

Extinction Rebellion kijkt naar nieuwe datum blokkade Afsluitdijk, overheid treft voorbereidingen

Advertentie:

Hollands Kroon / Súdwest-Fryslân – De gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân de politiedistricten Noord-Nederland en Noord-Holland, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat houden er nog steeds rekening mee dat Extinction Rebellion de Afsluitdijk gaat blokkeren. Dat laat het college van eerstgenoemde gemeente aan de gemeenteraad weten. De actie stond gepland voor 11 maart aanstaande, maar de organisatie liet weten deze te verplaatsen naar de A12, vanwege de aandacht die de eerdere demonstratie daar heeft losgemaakt. Nu zegt de activistische beweging de Afsluitdijk op een later moment te willen blokkeren. De overheid is er echter nog niet gerust op dat de actie in maart definitief niet doorgaat.

De demonstratie staat niet meer op de officiële agenda van Extinction Rebellion, maar daarmee is voor de betrokken instanties de kous niet zomaar af: “Extinction Rebellion is een grote organisatie met meerdere onderdelen verspreid over het land. Het is niet ondenkbaar dat zij op het laatste moment hun plannen alsnog wijzigen of mogelijk beide acties doorgang vinden”, aldus het college van Hollands Kroon. Volgens de gemeente is veel afstemming nodig met andere overheidsinstanties, omdat het bevoegd gezag op de Afsluitdijk diffuus is: “Extinction Rebellion kiest vaak bewust dit soort locaties omdat hier snel onduidelijkheid kan ontstaan over verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat is ook één van de reden waarom wij doorgaan met de voorbereidingen om op die manier zelfs bij wijzigingen op het laatste moment adequaat en eenduidig kunnen optreden.”

De overheid stopt dus niet met het treffen van voorbereidingen voor een eventuele demonstratie. Het blokkeren van de Afsluitdijk zou dan ook grote gevolgen hebben. In juli vorig jaar voorkwam de politie op het laatste moment een boerenblokkade van de dijk. Belangrijk is daarom dat alle instanties op één lijn zitten wat betreft de grenzen voor de demonstratie. Op die manier wordt ook door alle partijen op dezelfde manier gehandhaafd: “Wij zijn actief bezig mogelijke scenario’s uit te werken en beleids- en tolerantiegrenzen vast te stellen. Op deze wijze zorgen wij ervoor dat er door alle partners zowel op het grondgebied van Súdwest-Fryslân en Hollands Kroon op één en dezelfde wijze gebruik wordt gemaakt van bevoegdheden en geweldsmiddelen”, aldus het college.

Reactie Extinction Rebellion
Extinction Rebellion is door Regio Noordkop gevraagd om een reactie. Uit het antwoord van de organisatie blijkt dat de zorgen van de gemeente niet volledig onterecht zijn. Een blokkade van de Afsluitdijk is namelijk niet helemaal van de baan. Wel zal dit waarschijnlijk op een later moment en dus niet op 11 maart plaatsvinden: “Er wordt nu nagedacht over een nieuwe datum voor een actie op de Afsluitdijk. Dit zal mogelijk ongeveer twee maanden na de oorspronkelijke datum zijn. Zodra meer bekend is maken we dat bekend via de kanalen van Extinction Rebellion”, aldus de woordvoerder. Met de actie wil de organisatie oproepen tot een einde aan fossiele subsidies vanuit het Rijk. De oorspronkelijke datum van 11 maart viel op een zaterdag. Dat was bewust, zodat mensen die voor hun werk de dijk over moeten er weinig last van zouden hebben.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. De naam is verrassend dom gekozen. Ten eerste is hij geschreven in het Engels en daardoor automatisch tot vervlakking gedoemd en ten tweede lees ik voortdurend bij vergissing iets anders n.l.: ´de versterving van de opstand´. Dat laatste is dan weer amusant, dat deze ´beweging van de rechtschapenen´ zo (onbedoeld) een forse spaak in het eigen wiel steekt.

Wellicht ook interessant

Back to top button