Den Helder

Betrouwbaarheid Woningstichting ten einde? College boos, VVD woedend

"Gemeente op verkeerde been gezet, onbehoorlijk bestuur"

Advertentie:

Den Helder – De wisseling van de wacht zou geen invloed hebben op lopende projecten. Dat had de Raad van Commissarissen gemeld, nadat bekend was geworden dat directeur Robbert Waltmann het veld moest ruimen. Van de interim-directie heeft de gemeente nu echter andere signalen ontvangen. Het college is niet blij, de lokale VVD heeft inmiddels raadsvragen gesteld.

Uit een gesprek met interim-directeur Ton op ’t Ende heeft het college begrepen dat voortzetting van lopende projecten geen zekerheid is. Het zou gaan om onder meer de aanleg van het warmtenet in De Schooten en enkele woningbouwprojecten. Het college spreekt van “een tegenstrijdige terugkoppeling” van de interim-directie met betrekking tot eerder gedane toezeggingen door de RvC. “Dit heeft ons verrast en wordt als niet betrouwbaar ervaren”, schrijft het college aan de Raad van Commissarissen.

Het college vraagt nu van de RvC “opnieuw een formele bevestiging van de afspraken die in een eerder stadium met WSDH zijn gemaakt”. In de brief aan de RvC staat verder: “Tot slot vernamen wij van de directie dat u de aandacht verlegt naar de leefbaarheid in onze buurten en wijken. Die koers die u bedoelt en die (gezamenlijke) inspanningen die u voorziet van uw Woningstichting, de gemeente en (zorg)partijen, is voor al onze stakeholders en inwoners van essentieel belang. Dit vraagt meer duidelijkheid.”

VVD
Kees Visser heeft namens de lokale fractie van de VVD direct raadsvragen opgesteld. De partij vreest de toekomst van ONS Julianadorp, de woningbouwambities en de ontwikkeling van de Dijkzone. De partij wil weten of het college, in navolging van de raadsbreed aangenomen motie van december, gesprekken heeft gevoerd met de RVC met als onderwerp de vermeende koerswijziging bij WSDH? Ook wil de partij weten of de interim directeur-bestuurder gesproken heeft namens de directie of namens de RvC? “Is daarbij deze interim directeur-bestuurder de juiste gesprekspartner voor de gemeente?”

“Deelt u onze mening dat zo kort na het ‘feestelijke’ vertrek van de directie en de aanstelling van een interim directie verrassende RvC besluiten qua timing wederom zeer ongelukkig zijn gekozen of op z’n minst vraagtekens oproepen? Deelt u onze mening dat de raad met betrekking tot de ontwikkelingen in het kader van het Uitwerkingsplan Stadshart en onze gezamenlijk woningbouwopgave door de RvC volledig op het verkeerde been is gezet en hier sprake is van onbehoorlijk bestuur? Deelt u onze mening dat het handelen van de RvC niet bijdraagt aan het herstel van vertrouwen tussen WSDH, de gemeente, onze inwoners en onze (maatschappelijke) partners?”

Wagner
In het radioprogramma De Week op Zaterdag waren wethouder Odd Wagner en raadslid Stefan Milatz (D66) te gast. Zij gaven aan geschokt te zijn over het nieuws dat deze week tot hen kwam. “Vanuit het college heeft Petra Bais om opheldering gevraagd bij de RvC en dat is de juiste weg. We willen dus weten wat de directie van Woningstichting nu precies bedoeld met de lopende projecten.” Ook Milatz vond de ontstane situatie zorgelijk. “We moeten inderdaad nu eerst duidelijk hebben wat nog wel en niet doorgaat. Is het Warmtenet De Schooten een ‘lopend project’? Geldt dat ook voor de Dijkzone, ONS Julianadorp en al die andere projecten waar we al geruime tijd over spreken?” Als al deze projecten gewoon doorgaan valt het mee, mocht WSDH zich inderdaad van deze projecten terug willen trekken, dan is volgens meerdere raadsleden echt wel sprake van een onbehoorlijk en onbetrouwbare partner.

“Maar laten we niet teveel in de wat-als discussie blijven, we hebben vragen gesteld en wachten nu eerst de antwoorden af”, aldus Wagner.

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

24 reacties

  1. Je kunt als gemeente wel meteen Woningstichting onbetrouwbaar noemen. Maar het is maar de vraag of ze dit ook zijn.

    Dat woningstichting zich uit een aantal projecten trekt, kan ook voortkomen uit het feit dat Woningstichting zich moet houden aan de wet.
    Ze zijn van oorsprong een wooncorporatie die is opgericht om sociale huurwoningen te bouwen. En de wet zegt dat 2/3 van te te bouwen woningen betaalbaar zijn, dus zowel koop als huur.

    Uit welke projecten ze stappen is nog niet bekend. Maar stel dat ze de stekker uit het Dijkkwartier trekken. Dan is dit een zeer begrijpelijke reden. Want kijk eens hoeveel sociale huur appartementen er langs de dijk moeten worden gesloopt, voor duurdere koopwoningen.

    Ook de stekker trekken uit het warmtenet in de Schooten is een zeer begrijpelijke actie. Immers is het warmtenet niet goedkoop, en zijn gebruikers van het warmtenet meer kwijt aan stookkosten dan als zij doorgaan met de huidige warmtevoorzieningen. En de laste van dit veel te dure warmtenet komt ten koste van de huurders van sociale huurwoningen.

    In het Noordhollands Dagblad staat een citaat die wat het lijkt van de VVD te komen.
    ,,De afgelopen maanden zijn van diverse kanten zorgen geuit over de voortgang van projecten. De voorzitter van de RvC heeft tegenover het college en in krantenpublicaties steeds gezegd dat projecten doorgaan. Als blijkt dat dit niet klopt, is dat een heel dikke middelvinger naar de inwoners van Den Helder, het college en de gemeenteraad.’’

    Dit besluit van Woningstichting is niet een dikke middelvinger naar de meeste van onze inwoners. De meeste inwoners willen een betaalbare woning, waar de energielasten zo laag mogelijk zijn.

    Laten we nu gewoon eens afwachten waar Woningstichting mee komt… Als zij zich meer gaan richten op bouwen van woningen waar ze voor zijn opgericht, dan zullen heel veel mensen blij zijn. Net als Woningstichting zich meer gaat richten op de verduurzaming van hun reeds bestaande woningvoorraad. Want daar hebben de meeste mensen, veel meer aan dan aan dure huizen die worden gekocht door mensen van buiten onze stad.

  2. Dat doen ze goed : dat Dijk kwartier is een parade paardje van de gemeente en totaal niet realistisch . Een warmtenet heeft zich in vele andere steden al van zijn negatieve kant laten zien . En de inbreng van HVC is natuurlijk ook een dingetje .Deze club houdt de slappe gemeente immers ook in een wurggreep . Dus prima van Wsdh en idd pak je eigen taak gewoon weer op : het zorgen voor sociale huurwoningen .En je niet meer laten meeslepen in prestige projecten van de gemeente . En dat is nu precies wat Waltman wel deed en waarom hij op moest stappen .

  3. Lopende projecten zoals dat wordt genoemd zijn dan onder andere ONS Julianadorp, een hobby van belangenverstrengelaar Kees Visser, de Dijkzone, het warmtenet en nog wat zaken zijn geen lopende projecten maar slechts ideeën, wensen of hersenspinsels van onverantwoordelijken. Als de RvC van Woningstichting gaan doen wat ik denk dat zij gaan doen, zullen heel veel inwoners daar blij mee zijn. Ik wens ze daar veel succes mee. Het gemeentebestuur blijft maar lekker doormodderen op geheime overlegplekken ergens op Willemsoord. Tot de verkiezingen, dat moet dan maar even.

  4. De VVD en het college kan op zijn kop gaan staan of iets anders doen, maar dat Warmtenet in De Schooten komt er niet en het is nog de vraag wat er volgend jaar van dit college overblijft in het stemhokje. Ik denk niet erg veel.

  5. De politiek wordt beheerst door ‘volksvertegenwoordigers’ waarvan de meesten alleen zichzelf vertegenwoordigen. De volkshuisvesting is gekaapt, door ondemocratische figuren, die woningbouwverenigingen waarin de leden het voor het zeggen hadden, hebben omgebouwd tot besloten clubs waarin slechts enkelen de baas zijn. Nu raken de maffiosi ook nog eens onderling slaags. Ondertussen kan niemand meer een huis vinden. Alleen een revolutie kan ons nog redden. Hoe erg dat ook is. En die revolutie komt er ook, het moet alleen nog iets slechter gaan. Dat proces raakt steeds meer in een stroomversnelling. Op wereldniveau, maar ook in het Palermo aan het Marsdiep.

  6. Er is helemaal geen revolutie nodig alleen een college zonder de huidige coalitie partijen. Dan komt het allemaal goed.

    1. Dit is een van de voornaamste redenen waarom er nog steeds geen revolutie is. Het naieve geloof dat alles goed komt als je maffiaclan A vervangt door maffiaclan B of andersom. Maar heel langzaam worden mensen wakker….

  7. Wat betreft sociale woningbouw is dit voor de inwoners helaas wel gewoon een goede en noodzakelijke ontwikkeling. Dat de VVD er niet zo blij mee is, is logisch. Die behartigen ook niet de belangen van de inwoners die afhankelijk zijn van sociale woningbouw. Dat zie je ook aan het lijstje met “projecten” (zijn zoals hier eerder al terecht opgemerkt nog helemaal geen projecten, we zijn nog niet verder dan in grote lijnen ideetjes uitwerken min of meer tegen beter weten in, helemaal als we het track-record van de afgelopen jaren meenemen). Dijkkwartier heeft grotendeels niets met sociale of betaalbare woningbouw te maken. ONS Julianadorp ook niet…. en verder noemen ze alleen “tal van andere projecten zonder ze specifiek te benoemen” en dat is gewoon je verhaal opkloppen met wat gebakken lucht.

    En dan stuur je maar weer eens een briefje. Tsja… ik zie de beweging van Woningstichting als een beweging die op termijn kansen biedt om een betrouwbaarder imago te krijgen. Vooral ons college heeft een probleem met betrouwbaarheid. In mijn ogen probeert Woningstichting zich daar juist van los te maken. Woningstichting hoort helemaal geen rol te hebben in PR-projecten als het Dijkkwartier. Dat is absoluut niet in het belang van haar huurders. Die hebben inderdaad veel meer belang bij het verbeteren van de leefbaarheid rond het vastgoed van Woningstichting, het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad en het ontwikkelen van projecten voor sociale woningbouw. Waar Woningstichting in mijn ogen vooral heel ver van weg moet blijven, zijn projecten zoals het Dijkkwartier.

    Den Helder kan zich de komende jaren (decennia?) helemaal geen Dijkkwartier veroorloven. Dat plan kan in mijn ogen gewoon in een mapje de kast in bij alle andere “misschien als we ooit zover zijn” projecten.

  8. De RvC is mbt ‘good governance’ nooit gesprekspartner. Hoe politici kunnen denken dat het anders ligt zegt iets over hun niveau van functioneren. Dat het vanuit de gemeente en HelderVastgoed BV niet direkt gecoupeerd wordt zegt ook iets over hun niveau.
    Dat de vacature van nieuwe bestuurder(s) een gesloten procedure is is ook nog niet gecommuniceerd….

  9. College van B&W neemt twee maanden de tijd om een brief te schrijven aan de Woningstichting. “Het is niet een brief die je binnen één week opstelt”; volgens mevrouw Bais.

    College verwacht een reactie binnen 3 weken.

    College krijgt reactie en is niet blij.

    Wat hadden ze dan verwacht; met zo’n houding?

    Bijna elke grote winkelketen vertrekt uit Den Helder en de gemeente blijft maar geld pompen in megalomane projecten in het stadshart.

    Het is m.i. terecht dat de Raad van Commissarissen heeft ingegrepen. Woningstichting moet terug naar de kerntaak: betaalbare woningen voor de inwoners van Den Helder!

    1. En toch lijken ze daar helemaal niet van wakker te liggen. Ik woon hier pas een jaar of 4, voor die tijd kwam ik hier al jaren incidenteel. Er is heel veel veranderd in het centrum…. helaas alleen nog steeds niet ten goede. Vroege had je nog een ANWB winkel, H&M, Ziengs (o wacht, die zit er nog heel even voor die ook vertrekt)…. en weet iemand waar de Etos zit toevallig? Geen idee waarom het precies nodig is, maar eigenlijk lijkt men ooit gewoon de oorlog verklaard te hebben aan het centrum. Dat moest en zou kapot. En helaas, dat lijkt tot nu toe aardig gelukt. 🙂 Vorig jaar weer een slag gewonnen door de ijsbaan ook de nek om te draaien. Volgens mij wachten ze gewoon tot de rest van de winkeliers ook vertrekt. En dat gaat de komende jaren (decennia misschien wel?) echt niet zomaar goedkomen. Bij veel partijen is het vertrouwen zwaar geschaad en dat vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Zelfs al zouden we nu van de huidige neerwaartse spiraal een opwaartse spriaal maken, dan gaat het nog jaren duren voor het zwarte image langzaam verdwijnt en mensen het centrum een nieuwe kans gaan geven.

      Zolang er geen vooruitgang zichtbaar is in het winkelaanbod en de uitstraling, gaan we vaker buiten de stad winkelen. Dat hebben we eind vorig jaar naar aanleiding van ijsbaan-gate al 2 keer gedaan en dat beviel best goed eigenlijk. Deze week is het voorjaarsvakantie en ben ik zelf ook vrij: ik verwacht dat we vrijdag weer gaan. Waarheen precies weten we nog niet.

      1. Bas, wat moeten ze volgens jou doen dan en waarom doe je er zelf niet iets aan? Ja, de grote winkelketens verdwijnen maar dat kun je de gemeente moeilijk kwalijk nemen. Een deel van die ketens is gewoon failliet gegaan. Andere zaken sluiten door het hele land winkels in minder winstgevende steden (veel mensen in Den Helder hebben gewoon minder te besteden natuurlijk). Verder wordt het gewoon minder vanwege de online verkopen. Er wordt van alles aan gedaan om het centrum overeind te houden en opnieuw uit te vinden in deze tijden.
        Het compactere winkelhart bijvoorbeeld, tien jaar geleden stonden er 16 panden leeg in de Keizerstraat en 6 in de Beatrixstraat + 1 blok in aanbouw (Hofdame). Momenteel zijn dat 4 panden in de Keizerstraat en 0 in de Beatrixstraat + 1 blok in aanbouw (Warenhuys). En wat dacht je van de gevelrenovaties, wanneer je tien jaar geleden in de Keizerstraat liep sprongen de mooie panden eruit (omdat het er niet veel waren), tegenwoordig springen de lelijke panden eruit (omdat het er niet veel meer zijn). Qua uitstraling ben ik het dus totaal niet met je eens.
        Het aantal winkels in een centrum gaan hand in hand met de bestedingen. Voor de wekelijkse benodigdheden voldoet het prima. Voor minder frequente uitgaven misschien niet. Je geeft zelf al aan dat je buiten Den Helder gaat winkelen, dan ben je dus onderdeel van het probleem. Begrijp me niet verkeerd, als iets hier niet te verkrijgen is koop ik het ook buiten de stad. Maar dat betekent wel minder inkomsten voor winkeliers (en het vertrek van ketens). Den Helder heeft geen regiofunctie als een Schagen of een Emmen en moet het dus voornamelijk hebben van zijn eigen inwoners.
        Daarnaast probeert de ondernemersvereniging ook van alles te ondernemen om mensen te trekken met themamarkten bijvoorbeeld. En die ijsbaan(gate), dat is door middel van bezwaren tegengehouden door winkeliers zelf. Hoe je dat op het bordje van gemeente (of wie je met men/ze ook bedoelt?) kunt leggen, geen idee. Den Helder is geen grote stad, het consumeren zoals vroeger is ook verleden tijd. Over consumeren gesproken er is de afgelopen 10 jaar juiste leuke (lunch)horeca bijgekomen, zaken die passen bij het nieuwe stadscentrum zonder grote winkelketens. Wat mij betreft gebeurt er van alles om een prettig centrum te behouden of te creëren. Natuurlijk had het Warenhuys al af moeten zijn maar niet altijd alles zit mee. Kijk eens naar wat er al wel is gerealiseerd.

        1. Ik zie mezelf niet als een onderdeel van het probleem. Ik zie mezelf door het probleem gedwongen om keuzes te maken, die ik in betere omstandigheden niet had hoeven maken. “Natuurlijk had het Warenhuys al af moeten zijn maar niet altijd alles zit mee”. Tsja, daar was je bij mij in 2022 nog wel mee weggekomen als je nog niet begonnen was met bouwen. In 2023 zou ik daar toch zeker al mijn vraagtekens bij zetten. In 2024 geloof ik je gewoon niet meer en kun je verder zeggen wat je wil, dat gaat ene oor in andere oor uit.

          Dus wat ze moeten doen, is de regie pakken. Het voorbeeld van de Hofdame: eind 2018 opgeleverd. Toen woonden we hier nog niet eens en hebben we de bouw alleen meegekregen in een paar bezoekjes.
          Als we de inmiddels leegstaande Kroonpassage meerekenen, hebben we 2 bouwvlakken in de Beatrixstraat. Of tellen we die dan als 10 leegstaande winkelpanden? De vulling van de winkels aan de Beatrixstraat is helemaal niet zo hoog als je voor doet komen. Naast de Kroonpassage staan er nog meters Warenhuys leeg en het Blokker pand is ook niet meer levend. Natuurlijk moet dat winkelhart compacter, de 2 absolute A-locaties op de Beatrixstraat moeten nog gevuld worden als ze af zijn. Als je het niet laat krimpen, vallen er gewoon weer flinke gaten als er nieuwe winkels opgeleverd worden.

          En ijsbaan-gate: ja, daar heeft de gemeente zeker haar rol laten liggen. Ook hier had niemand de regie. Als gemeente lijkt het me ook verre van gewenst dat een paar weken voor de start van de bouw van je vaste winterattractie ineens de hele boel in elkaar dondert. Dat is gewoon een wanprestatie. Mijn dochtertje zou met school lekker gaan schaatsen, maar helaas…. kindertjes teleurgesteld…. dat ging allemaal niet door. Nouja, ging wel door, maar niet in Den Helder.

          Maar 1 ding is belangrijk om te onthouden: als iemand niet bij je komt kopen, dan is diegene niet een deel van het probleem. Dan is het probleem dat jij diegene niet hebt kunnen overtuigen van je toegevoegde waarde. Ik koop graag lokaal, maar niet tegen elke prijs. En daarbij hoef je die “elke prijs” niet letterlijk te nemen. Zodra je denkt “die komt toch wel, ik doe verder niet teveel moeite”, dan kom ik niet en zul je dus extra je best moeten doen om dat weer te herstellen. Ik laat me graag verrassen voor de decemberperiode van dit jaar. Ik neem aan, dat ze flink zullen gaan uitpakken om het gemis van vorig jaar te compenseren. 🙂

          Maar laten we eerlijk zijn: ik ben hier natuurlijk niet komen wonen voor het centrum. Gelukkig niet, want dan was ik waarschijnlijk nog heel, heel lang ongelukkig geweest. 🙂

          1. Kort samengevat: als mensen uit moeten wijken naar een andere (kleinere) stad zoals bijvoorbeeld Schagen voor voorzieningen en gezelligheid dan is er iets gigantisch mis gegaan in de ontwikkeling van het stadscentrum van Den Helder (!)

            Op deze manier doorgaan; er wordt geld gepompt in een bodemloze put. Geld dat op deze manier ook niet terug vloeit naar waar het vandaan komt: de zakken van de Helderse burgers!

          2. De Blokker heb ik meegeteld in de Keizerstraat (daar is het adres). Warenhuys nu heb ik afgestreept tegen de Hofdame tien jaar geleden, vergelijkbaar als in dat het een renovatie van een heel rijtje betreft. Kroonpassage heb ik zowel in de cijfers van toen als nu niet meegenomen. Dan blijft gewoon staan dat er destijds bij elkaar 22 panden in de Keizer- en Beatrixstraat leeg stonden en nu 4, dat is een behoorlijke vooruitgang. In de Koningstraat, (eind) Spoorstraat en ook Kroonpassage is natuurlijk een hoop veranderd, lastiger om te vergelijken.
            Al met al lijkt de concentratie van het winkelgebied zijn vruchten af te werpen. Mijn reactie daarover was dan ook voornamelijk op gericht op dit deel van jouw reactie: “het centrum. Dat moest en zou kapot. En helaas, dat lijkt tot nu toe aardig gelukt.”. Alsof het plan was om het centrum op te doeken, totale onzin.

            1. Ik zeg ook niet dat er niets veranderd is. Maar als ik kijk vanaf het faillissement van V&D (ergens in 2015) tot nu en ik vergelijk de voortgang van de ontwikkelingen met andere steden, dan zie je toch wel dat daar heel veel meer gerealiseerd is. En dan heb ik het niet over het precieze aantal nieuwe bakstenen, maar op de beleving van de bezoekers. En in mijn ogen is het heel terecht dat het Warenhuys in die discussie telkens aangehaald wordt. Dat project heeft enorm veel schade aangebracht aan de vooruitgang (in beleving) van het centrum. Als er 1 project was wat vlot moest lopen, dan was het het Warenhuys. En juist dat project heeft er jaren bijgelegen alsof het ergens op de reservelijst stond en de bouwer even geen tijd had.

              1. Slopen zijn ze verdomd snel mee in het dorp maar om er daarna iets van te maken het tegendeel, ze kijken liever tien jaar tegen een karkas of poepveld aan…. Ook niet te vergeten is dat de mensen die er een woning huurden ook al die jaren al ergens anders ondergebracht zijn tijdens een schaarste, er wordt gewoon niet nagedacht

        2. Nou sorry hoor, het ziet er gewoon niet uit, een troosteloze bende, overal braakpanden, braakliggende terreinen, afgesloten of slechte wegen, de wegen welke niet afgesloten zijn wordt je van je sokken gereden door of fietsers of DHL busjes, je gaat voor je lol echt niet gezellig winkelen in het centrum

  10. Zijn beide nu niet en nooit niet te vertrouwen.
    Zijn alleen hun eigen zakken aan het vullen.
    En de bewoners van den helder betaald.
    Woningen zijn voor de normale mens niet te betalen.
    Alles wordt opgekocht door bedrijven dan ook weer duur verhuurd aan uitzendbureaus .
    Voor prijzen die de heldenaar niet kan betalen.

  11. Het is niet zo moeilijk om in te zien dat “ de politiek” met energietransitie en stikstof syndroom de armoede bevordert waardoor de stad een immer schameler vertoning wordt. En dat landelijk en hier in Den Helder. Een er maar aan ! Wanneer het helemaal shit is breekt de chaos uit.

Wellicht ook interessant

Back to top button