Uitgaan

Ashley doet examen tijdens speciaal concert Kunstzin

Advertentie:

Julianadorp – Kunstzin geeft op zondag 11 juni een bijzonder concert in de vaste concertlocatie van Kunstzin, de Ontmoetingskerk op het Loopuytpark in Julianadorp. De kerk is vanaf 14.00 uur open voor publiek en de toegang is gratis. Tijdens dit lenteconcert zal fluitiste Ashley Kloos door middel van een Recital-deel haar D-examen doen, waarmee ze haar muzikale opleiding afsluit.

Ashley speelt dwarsfluit en piccolo in al de muzikale afdelingen van de vereniging. Als 6-jarig meisje is ze begonnen aan haar Algemeen Muzikale Vorming met een blokfluit, waarna al snel de overstap naar dwarsfluit volgde. In de daaropvolgende jaren leerde ze diverse instrumenten bespelen, zoals saxofoon, trompet en drums. In de blazersklas van de Prinses Margrietschool bespeelde ze een bariton, maar haar grote liefde en hoofdinstrument is dwarsfluit met daarnaast de piccolo die ze bespeelt in orkest, drumfanfare en het dweilorkest van Kunstzin.

Ashley is in 2016 als 10-jarige door Classic FM als een van de 20 kinderen uit heel Nederland uitgekozen om deel uit te maken van het Koningsorkest dat op zondag 12 juni 2016 een concert verzorgde in themapark Archeon. Classic FM had een wedstrijd uitgeschreven om jong muzikaal talent tussen de 8 en 15 jaar de gelegenheid te geven om met een symfonisch orkest op te treden.

Kristel Helder jong Talent prijs
In 2019 mocht zij in Den Helder als laatste de Kristal Helder Jong Talent prijs in ontvangst nemen, met daarbij een beurs van € 2500,- om haar talent verder te ontwikkelen. Een deel van die beurs heeft ze gebruikt voor een nieuwe fluit, een ander deel had ze voorbestemd om deel te nemen aan de Neflac Tiener & Talent Klas, 12 tot en met 18 jaar Zomeracademie 2021 van de NEFLAC, waarvoor ze zich had ingeschreven. Na een introductie- en voorspeeldag werd ze daarvoor uitgenodigd, wat een intensieve studieweek opleverde onder leiding van onder andere Emily Beynon, 1e fluitiste in het Concertgebouworkest en Jeroen Bron.

Naast de werken die in het concertprogramma door het fanfare-orkest ten gehore worden gebracht, zal Ashley zowel solostukken als muziekstukken spelen, begeleid door het orkest. Tevens zal ze een aantal klassieke werken, zoals “Adagio uit Sonate Pathetique” van Beethoven en “Rondo alla Turca” van Mozart spelen, samen met pianiste Mathilde Heronia, in het dorp beter bekend als Thilly Faas. Zij studeerde af in Alkmaar aan de toenmalige Muziekpedagogische Academie met piano als hoofdvak. Deze combinatie van fluit en piano is zeker de moeite waard van het luisteren.

D-diploma
Namens de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie is Wilbert van Arendonk aanwezig als examinator en hij zal samen met haar docent beoordelen of Ashley voldoet aan de norm om aan het einde van het concert haar D-diploma overhandigd te krijgen.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Over dwarsfluit raak ik niet snel uitgepraat, ondanks dat ik er alleen naar luisteren kan en het onverstandig zou zijn wanneer ik zelf zou gaan proberen om ´en plein publique´ mijn mond aan een fluit te zetten.
    Ondanks dat ik niet specifiek naar fluitconcerten luister in de huiselijke omgeving weet ik wel waar mijn fascinatie voor dat instrument vandaan komt. De betovering nam namelijk ooit een aanvang na het kopen van mijn eerste ´singeltje´. Veel leden van de huidige generatie ´kant en klaar´ muziek weten dat waarschijnlijk niet meer maar popmuziek was voor ´de ellende´voor ouderen en ´de vreugde´ voor jongeren en wel die van de dance-, de house- en de rapmuziek in de jaren 90 begon nog heel divers van aard.
    Van werkelijk elk genre dat eerder al bestond werd instrumentaal gebruik gemaakt en de muziek was in die tijd voortdurend in beweging om zichzelf opnieuw uit te vinden. Uiteindelijk is dit proces geëindigd in de eenvormige ´kant en klaar hap´ van vandaag waarin instrumenten (give me a base) door knoppen in beweging gezet worden zoals dat nu eenmaal binnen een kapitalistisch ingesteld stelsel gaat en wel op elk denkbaar gebied. Of dat nu het eenvormige design van auto´s is die tegenwoordig allemaal op hetzelfde onderstel staan of retro keukenmachines van een slecht fabricaat of in de woningbouw is.
    Bij de kringloop stuitte ik 2 weken terug op een paar cassettebandjes met daarop opgenomen de top 40 uit het midden van de jaren 70. Ik was ontzet over de enorme variatie aan muziekstijlen die er uit de cassettespeler in mijn auto schalde, je bent kennelijk toch geneigd om je oor te leggen naar wat je gevoerd wordt, klaarblijkelijk geldt dat ook voor mij. Precies van dat mechanisme maakt de muziekindustrie gebruik, ik neem het haar niet kwalijk, niemand wil tenslotte een dief van zijn eigen portemonnee zijn.
    De dwarsfluit ´van´ Ashley was te horen op mijn met ´bollen pellen´ verdiende eerste singeltje: ´Back Home´ van de door ziekte van zanger George opgeheven band ´Golden Earring´. Maar ook Ann Wilson van ´Heart´ maakte er prachtige wereldwijde hits mee zoals ´Crazy on you´ net zoals Jethro Tull (met de Locomotive breath) en bv zelfs bands als; Genesis, Camel en natuurlijk Focus met ´Hocus Pocus´ een nummer dat half Nederland vast nog wel kent.
    Helaas kan ik niet naar je komen kijken ´Ashley´, het spijt me wel wat maar ik moet eerlijk zijn toch en ik vind de twee door jou te spelen nummers eenvoudigweg niet uitdagend genoeg en 1 daarvan (Rondo alla Turca) irriteert me zelfs een beetje en ook het ´Adagio´ligt een beetje ´moeilijk´, het klonk namelijk op een recente begafenis.
    Ik denk ook dat je die twee nummers vast niet zelf gekozen hebt om te spelen wanneer ik naar je eerdere prestaties kijk. Of dat er in ´jouw kringen´ wellicht toch ook wel een beetje de verwachting bestaat dat je die nummers toch maar gaat spelen, soms kom je daar gewoon niet onderuit. En vergeet ook niet dat zelfs een totaal afgedraaid nummer via jouw weer een nieuwe dimensie kan krijgen en zo natuurlijk elke keer wanneer het weer eens wordt uitgevoerd.
    Mijn leraar van ´Het Nieuwe Diep´, die school ken jij niet meer want die is alweer met de grond gelijk gemaakt, speelde ook dwarsfluit, hij is 95 jaar geworden. Samen met zijn fluit. Al zijn kennis heeft hij voor zijn dood aan een jong meisje zoals jij doorgegeven en zij speelde voor hem haar mooiste noten op zijn ter aarde bestelling in een groot en uitgestrekt bos. Haar noten brachten hem voor even weer terug totdat iedereen ter plaatse begrepen had dat dat de bedoeling van ons bestaan (en van de muziek) is. Meer niet. Geniet maar van je examen Ashley! 😉
    En als uitsmijter om te laten zien dan @Woinsk nog niet helemaal ´waus´ is, een beetje (erg) hapklaar maar wel lekkere muziek, de ´beastie boys´!, ´Flute Loope´ yeahhh:

Wellicht ook interessant

Back to top button