Den Helder

Den Helder verwacht opvang van 180 Oekraïense vluchtelingen

Den Helder – De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn in de voorbije week al opgevangen in Den Helder, zowel door inwoners als de gemeente. De verwachting is dat uiteindelijk in totaal zo’n 180 mensen uit Oekraïne moeten worden opgevangen, zo laat de gemeente weten.

De opgave wordt primair bepaald door het aantal vluchtelingen dat Nederland kan verwachten. Nederland maakt zich klaar voor de opvang van 50.000 mensen, voor Den Helder wordt uitgegaan van de opvang van 180 van hen. Het getal van 50.000 kan echter snel veranderen, dat hangt af van de daadwerkelijke instroom.

Er is een grote stroom vluchtelingen die via hub’s naar Nederland komen. Zij worden in diverse 1e aanloopcentra (hub’s) opgevangen en daar vindt registratie plaats van persoonlijke en medische gegevens. Voor Den Helder is Zaanstad de hub via welke de vluchtelingen komen. Daarnaast is er een kleine groep vluchtelingen die buiten de hub’s om in Nederland arriveren. Ook zij kunnen in
Den Helder aankomen en onderdak geboden krijgen.

Registreren
“Wij weten daar echter niet automatisch van af”, meldt de gemeente. “We willen toch proberen een totaalbeeld te krijgen en houden, omdat vooral de duur van opvang ertoe kan leiden dat particuliere huisvesting onhoudbaar wordt. Wij willen dan klaar kunnen staan om het onderdak over te nemen en dat lukt beter naarmate we ons preciezer op aantallen kunnen voorbereiden. De gemeente roept op vluchtelingen te registreren, zodat opvang en andere hulp zo adequaat mogelijk georganiseerd kan worden.”

“Natuurlijk zijn we begonnen met de organisatie van de noodzakelijke huisvesting. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals gemeentelijk woningbezit, leegstand bij woningcorporaties, locaties bij het Rijksvastgoedbedrijf, hotelaccommodaties of zelfstandige woonruimte bij particulieren. De vluchtelingen die via Zaanstad naar Den Helder komen worden vooralsnog opgevangen in hotelaccommodaties, voorzien van de benodigde faciliteiten. Maandagmiddag 14 maart is de eerste groep van 21 vluchtelingen aangekomen en op deze wijze ondergebracht.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button