Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon wil kleinere woningen voor arbeidsmigranten toestaan

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon komt met een voorstel om agrariërs te helpen bij de huisvesting van arbeidsmigranten. In het hoogseizoen mogen boeren straks bij huisvesting met een maximale duur van twee maanden op eigen terrein kamers aanbieden van minimaal tien vierkante meter. Momenteel is het minimum twaalf vierkante meter. Landelijk zijn er juist initiatieven om het wettelijke leefoppervlakte te vergroten.

Volgens wethouder Theo Groot komt het voorstel na meerdere verzoeken vanuit de agrarische sector, met name vanuit het bollenvak. Voor de tulpen zijn vooral tussen medio juni en medio augustus veel arbeidskrachten nodig. Daarvoor kunnen boeren kant en klare units neerzetten, waar de arbeidsmigranten een maand of twee in kunnen verblijven. De regels van gemeente Hollands Kroon zeggen nu nog dat logiesaccomodaties minimaal twaalf vierkante meter moeten zijn. Zo hebben de bewoners voldoende ruimte om prettig te leven. Het college schat in dat tien vierkante meter ook wel kan, wanneer het dus gaat om een korte periode van maximaal twee maanden.

Landelijk juist vraag om meer ruimte
De wettelijke norm zoals voorgeschreven vanuit de Stichting Normering Flexwonen (SNF) is dan ook tien meter. Het huidige beleid van de gemeente is wat dat betreft dus vriendelijker voor de arbeidsmigranten dan wordt voorgeschreven. Echter werd in 2020 al een rapport gepubliceerd door het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. In dit rapport wordt juist voorgesteld om het minimle leefoppervlakte te vergroten maar vijftien vierkante meter. De Tweede Kamer steunde het rapport en nam begin 2021 zelfs een motie aan waarmee het kabinet opdracht kreeg om de aanbevelingen van Roemer over te nemen.

Toch wil wethouder Theo Groot daar niet op vooruit lopen: “Het advies van de commissie Roemer is dat, een advies. Vooralsnog zegt het beleid van SNF dat tien vierkante meter het minimum is. Wij eisen nu meer, dat is een politieke keuze en als we toch tien willen toestaan is dat ook een politieke keuze.” Volgens Groot is de norm van tien vierkante meter voldoende wanneer het gaat om tijdelijke woningen. Of de boeren hierdoor ook meer arbeidsmigranten kunnen gaan vestigen is niet duidelijk: “De agrariërs hebben aangegeven een mogelijkheid te zien in de markt en dat willen wij als college graag faciliteren.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Echt schandalig wat wethouder Groot een dag voor de afloop van zijn termijn voorstelt. Zijn arbeidsmigranten dan geen mensen, die anno 2022 wat leefruimte mogen hebben? Nee, ze moeten naar genoegen nemen met een hok van 2,5 bij 4 m. Nog kleiner dan een studentenkamer.
    Wat wil hij hiermee bereiken? Dat de agrariers toch nog maar op het CDA blijven stemmen? Is de paniek daar zo groot? Want of die 2 minder door boeren gevraagd wordt weet hij niet. Wat een gehuichel.

  2. 10 vierkante meter is groot genoeg, eigenlijk is het al te gek voor woorden dat we migranten nodig hebben om het werk bij de boer te doen. In de zomervakantie zouden de jongeren ook een hoop werk kunnen verrichten bij de boer zo ging dat vroeger ook toch?

    1. wat denk je van al die nieuwe Nederlanders, slechts 6% is daarvan aan het werk las ik laatst ergens, rest steun? die kunnen best een tegenprestatie leveren aan de gast maatschappij die ze opvangt

Back to top button
%d bloggers liken dit: