Den HelderHollands KroonVideo

Biljetten in de aanslag: kiezers in de Noordkop trekken naar de stembus (video)

Advertentie:

Den Helder, Hollands Kroon – Links, rechts, of toch dwars door het midden? De verkiezingsdag voor de Provinciale Staten en de Waterschappen opende vandaag met een gestage aanloop van stemmers in de regio. Waar het ene stembureau er verlaten bij ligt is het dringen geblazen bij de ander. Regio Noordkop bezocht een aantal stembureaus in Hollands Kroon en Den Helder om de sfeer te peilen.

Bij M.F.C. ’t Dorpshuis in Julianadorp stond een handjevol kiezers al vroeg voor de deur, sommigen iets beter voorbereid dan anderen. Een heer moet rechtsomkeert maken: “Mijn vrouw heeft mij gemachtigd om voor haar te stemmen, maar ik ben haar paspoort vergeten”. Terwijl hij op de fiets springt komt er een andere stemmer naar buiten. Een lastige keuze was het voor hem niet: “Ik stem eigenlijk altijd op dezelfde partij”.

Herman Lammers, voorzitter van het stembureau in ’t Dorpshuis, ziet de stemmers langzaamaan binnenstromen: “De opkomst is nog niet heel groot. We zijn ook pas net open, maar het loopt gestaag door. De ervaring leert dat we na vijven vaak nog een piek krijgen”. Ook bij collega voorzitter Peter Schmidt, die de wacht houdt in het stembureau in Hortus Overzee, loopt het vroeg in de ochtend nog geen storm. “Het druppelt binnen, maar echt druk is het nog niet.” Het stemlokaal in café Beentjes in Winkel heeft in de vroege ochtend al wel een goede aanloop, wellicht door de speciale tactiek van voorzitter Lara: “We hebben lekkere chocolaatjes klaar staan voor de mensen”, grapt ze.

Directe invloed op dagelijks leven
Ook wethouder Maarten Versluis bracht zijn stem uit in Hollands Kroon. “Ik ben al op een aantal stemlocaties geweest, en het was best druk. Dat geeft wel het gevoel dat er een hoge opkomst gaat komen. Het zou goed zijn als mensen hun stem laten horen, welke kant die dan ook uit gaat.” Hoewel de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen niet de populairste zijn onder de stemgerechtigden benadrukt de wethouder dat deze overheidsorganen wel degelijke directe invloed hebben op het leven van de inwoners: “Deze organisaties en de beslissingen die zij maken drukken een enorme stempel op hoe wij hier leven. Stikstof in de agrarische sector, de gemeente ligt voor een groot deel onder de zeespiegel, er zijn allerlei zaken die voor ons heel belangrijk zijn”.

Toch lijken de thema’s wel te spelen onder de kiezers. Veel van hen komen goed beslagen ten ijs, en hebben hun voorwerk gedaan. “Ik heb het veel gevolgd de laatste tijd, en aan de hand daarvan mijn stem bepaald. Vooral de verdeling tussen rijk en arm, en het milieu vind ik belangrijk”, vertelt een man in Julianadorp. Een heer in Middenmeer zit zelf midden in de materie: “Ik ben zelf agrariër. Wat er tegen de agrarische sector wordt opgezet, dat gaat nergens meer over. We zorgen al eeuwenlang voor het voedsel van de mensen, en er wordt maar gedaan alsof dat niet meer belangrijk is”. Een vrouw bij een stembureau in Den Helder vertelt: “Ik vind toch de dijkbewaking een belangrijk thema deze verkiezingen, zeker met het oog op klimaatverandering”.

Latertje hoort erbij
Met het vorderen van de dag weten meer en meer kiezers de stemlokalen te vinden. De voorzitters van de stembureaus hopen dat vooral in de avond meer kiezers zich zullen melden in de lokalen. Voorzitter Schmidt verwacht daarbij wel dat hij vanavond pas laat op één oor ligt, al heeft hij het er graag voor over: “Ik hoop dat het vanavond nog wat drukker wordt. Dan wordt het voor ons een latertje, maar ach, dat hoort er bij”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button