Politiek

Chaos bij verkiezingen? Stembussen raken snel vol, maar dat is geen reden voor paniek

Advertentie:

Den Helder – “Ik gok dat het chaos wordt met de verkiezingen vandaag”, zo meldt woensdagochtend even na half tien een van de leden van een stemlokaal in Julianadorp. “En waar is die gok op gebaseerd”, is de vraag van ondergetekende. “Op het feit dat we per verkiezing (Waterschap, Provinciale Staten) maar 1 kliko hebben ontvangen en de bussen nu, half tien, al half vol zitten. Als dat zo doorgaat moeten we ze halverwege de dag legen en dat mag niet!”

Is dat echt zo? Ja, volle stembussen mogen niet voor het sluiten van de stembureaus worden geleegd om ruimte te maken voor nieuwe stemformulieren, maar dat betekent niet dat stemlokalen vroegtijdig moeten sluiten omdat de bussen vol zitten. Navraag bij de gemeente Den Helder leert dat de term chaos absolute onzin is en dat er genoeg lege kliko’s voorradig zijn om alle formulieren een goede plek te geven.

“De gemeente heeft een heel team paraat staan om de stembureaus te helpen, met wat ze maar nodig hebben”, zo laat een woordvoerster weten. “De voorzitters van de stembureaus weten dat ook, dus als een kliko vol raakt dan is 1 telefoontje voldoende en dan brengen we een extra stembus.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

  1. De verkiezings´chaos´ hebben we wat mij betreft reeds achter de rug. Die chaos ontstond namelijk al in de aanloop naar vandaag. Hij bestond dit jaar uit het feit of we nu juist wél of liever niet het applaudisseren moesten toestaan tijdens een verkiezingsdebat. Beide varianten werden daarom vervolgens maar eens uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat de variant ´zonder klappen´ (gisterenavond) me goed beviel. Er was daardoor duidelijk minder primitieve polarisatie en onderlinge ergernis bij de lijsttrekkers want men werd tenslotte ook minder opgezweept. ´De woorden´ moesten het dus deze keer, nog wel een beetje eenzaam en wat onwennig, helemaal alleen doen. Ook kon het publiek niets anders meer doen dan luisteren. Dat laatste was een nogal zeldzame belevenis. Ging dat overal en altijd maar zo.

Wellicht ook interessant

Back to top button