Den Helder

Den Helder heeft maar één snellaadpaal, aanbesteding voor 49 nieuwe

Advertentie:

Den Helder – In Den Helder zijn in 2030 vijftig snelladers nodig voor elektrische auto’s. De gemeente heeft er nu slechts één. Om hier verandering in te brengen heeft het college besloten zich aan te sluiten bij een aanbesteding van Metropoolregio Amsterdam. Het gaat om een zogenaamde concessie die de plaatsing en exploitatie van openbare snelladers voor drie tot vier jaar gunt aan één marktpartij.

Eind 2022 bleek uit onderzoek van TechTiek op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat er in Den Helder nog relatief weinig elektrische auto’s zijn. Wel is er een sterke groei waar te nemen. Daarmee groeit ook de vraag naar het aantal laadpalen. Naast reguliere laadpalen is er een groeiende behoefte aan snelladers, die een andere markt bedienen. Bij die laders kun je namelijk even snel parkeren, je auto volladen en weer doorgaan. Uit een behoefteonderzoek van de gemeente blijkt dat er in 2030 vijftig van die snelladers nodig zijn.

Momenteel is er maar één, dus het wordt tijd om iets te gaan doen. Het college heeft besloten zich aan te sluiten bij een bestaande aanbesteding via de Metropoolregio Amsterdam. Het gaat om een zogenaamde concessie: Slechts één partij krijgt het recht om deze snelladers te plaatsen: “Hiermee kunnen we op korte termijn een vliegende start maken met de realisatie van een snellaadnetwerk, terwijl we regie houden op het tempo van de uitrol en de ruimtelijke inpassing”, aldus het college. Er is nog niet nagedacht over de locaties, zo zegt wethouder Petra Bais.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button