Den HelderPolitiek

GroenLinks Den Helder: volg voorbeeld Amsterdam en Arnhem

Den Helder – Mensen met een bijstandsuitkering moeten de mogelijkheid krijgen per maand 500 euro bij te verdienen, zonder dat ze hierdoor direct worden gekort op de uitkering. Amsterdam en Arnhem hebben hier al toe besloten en GroenLinks Den Helder wil dat de marinestad dit voorbeeld volgt. Fractievoorzitter Marije Boessenkool heeft alvast een motie aangekondigd voor de eerstvolgende raadsvergadering.

Het bedrag tot €500,- kan worden gezien als een uitstroompremie, omdat het volgens GroenLinks bijdraagt aan arbeidsinschakeling. Formeel is dit een maas in de (participatie)wet, die echter wel een uitstekend middel kan zijn in de verdere opstap naar werk. GroenLinks stelt dat de bijstandsgerechtigden op deze manier niet alleen aan zelfstandigheid winnen, maar ook aan een sociaal netwerk, werkervaring, ritme en uiteindelijk een betere toegang tot de arbeidsmarkt.

Mocht Den Helder besluiten het voorbeeld van de eerder genoemde gemeenten te volgen, dat heeft dit volgens Boessenkool niet of nauwelijks invloed op de gemeentelijke financiën (slechts daar waar nu daadwerkelijk kortingen toegepast worden). Het is bovendien niet alleen effectiever, maar ook veel goedkoper dan de kostbare re-integratie trajecten. “Dit is dus zowel een effectief als goedkoop middel, waardoor mensen op het bestaansminimum weer wat extra lucht en vooral ook meer perspectief krijgen.”

Een bijstandsuitkering voor een volwassene is nu €1075,- en door de bijverdienste kan dit dus tot maximaal 1575 euro groeien. Dat is nog altijd ruim onder het minimumloon van €1684,-. Van het college wil GroenLinks weten of zij bereid is het voorbeeld uit Amsterdam en Arnhem te volgen om dit zo snel als technisch mogelijk in te voeren. Verder verzoekt de partij het college via de VNG bij het kabinet aan te dringen op het meer ruimte bieden aan gemeenten voor experimenten, zoals deze, die effectief kunnen zijn bij de uitstroom van mensen in een uitkeringssituatie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Voel het al aankomen, weg huursubsidie, weg zorgtoeslag, weg kwijtschelding gemeentelijke belastingen met 500 erbij. kan me voorstellen dat er mensen zijn die nee gaan zeggen.

  2. Vergeet het maar in Den Helder.Ik ken persoonlijk iemand die 50 eu in de week bij verdiende.Gewoon wit op papier ,niks meer en niks minder.Bovenop zijn uitkering van 950 euro.Die 5 tientjes maakten net het verschil tussen zelf eten kopen en de voedselbank.Toen zijn uitkering weer eens te laat werd gestort (ze waren voor de 4 keer ) zijn werkbriefje kwijt kreeg hij een woordenwisseling met een ambtenaar.Die besloot hem “door te lichten” en kwam er achter dat hij 50 eu in de week had bijverdiend.Dus de man werd aangemerkt als fraudeur kreeg een heleboel ellenden met de gemeente en betaald nu 50 in de maand terug.Hij gaf nog aan bij de gemeente dat hij niet snapte dat een hem bekende “veel pleger” 350 extra kreeg boven op zijn uitkering.Maar dat was iets heel anders kreeg hij te horen.Ik trek hieruit persoonlijk de conclusie dat Den Helder hier nog niet rijp voor is.
    En ik denk dat ze gemeente hun geld liever besteed aan bodemloze en vooral nutteloze projecten.

Back to top button
%d bloggers liken dit: