Den HelderHollands KroonMaritiem

Pulsvissers uit het veld geslagen door besluit EU Hof

Advertentie:

Den Helder – Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft beslist dat het totaalverbod voor pulsvisserij van kracht blijft. De uitspraak is gekoppeld aan een juridische procedure, die de Nederlandse staat in 2019 heeft aangespannen bij het Europese Hof om het verbod op pulsvisserij herzien te krijgen. “Helaas gaven de wetenschappelijke feiten onvoldoende aanleiding voor het hof om op juridische gronden de besluitvorming terug te draaien”, aldus visserijwoordvoerders van de Nederlandse Vissersbond en VisNed.

De uitspraak van het Europese Hof was de laatste strohalm waar veel familiebedrijven, die graag willen pulsen, zich aan vasthielden in deze toch al moeilijk tijd. “De besluitvorming in Europa om de pulsvistechniek te verbieden is gebaseerd op emotionele lastercampagnes en niet op basis van het best beschikbare wetenschappelijke advies”, zeggen de woordvoerders. Uit meer dan tien jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vistuig zorgt voor aanzienlijk minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. “Bewezen milieuwinst blijkt niet voldoende om een nieuwe visserijtechniek toe te staan. Deze uitspraak vergroot het risico van investeren in innovatie, terwijl innovatie cruciaal is om te kunnen voldoen aan de Europese ambities op het gebied van milieubesparing en selectiever vissen”, aldus de visserijorganisaties.

Gevolgen uitspraak
De 84 schepen onder Nederlandse vlag hadden toestemming om te mogen vissen met de pulstechniek. De visserijsector is daarmee sterk afhankelijk van de besluitvorming over deze vismethode. “Door het verbod op het pulstuig stijgen de kosten aanzienlijk. We zien nu al dat er familiebedrijven zijn die na generaties gevist te hebben, moesten stoppen. We voorzien dat er meer faillissementen aankomen. De hogere kosten in combinatie met gebrek aan perspectief, de gevolgen van Brexit en de het gebrek aan vraag vanwege de COVID-19 maatregelen is een te grote opeenstapeling van onzekerheden. De pulsvisserij gaf de sector meer veerkracht om met tegenslagen om te gaan. De uitspraak is een stap terug voor de vissers, visserijgemeenschappen en Europa dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan”, aldus de Nederlandse Vissersbond en VisNed.

Op dinsdag 16 april 2019 stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvisserij, ten koste van de Nederlandse sector. Het totaalverbod is in drie fases doorgevoerd, alleen de laatste groep vissers mag nu nog, tot 1 juli 2021, met het pulstuig vissen. Pulsvisserij is een innovatieve visserijmethode, uitgevonden en veelal in gebruik door Nederlandse vissers, waarmee platvissen als tong en schol worden opgeschrikt van de zeebodem met zwakke stroompulsen die ervoor zorgen dat de platvis het net inzwemt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

2 reacties

  1. en zo heeft de EU weer een bedrijfstak de nek omgedraaid….
    hoeveel moet er nog naar de klote geholpen worden voordat we een Nexit krijgen?

  2. Stoppen met dit Europa, was het niet zo dat de Fransen er zo en zo op tegen waren en dat de eigenlijke reden is door hun verouderde vloot.
    Triest voor de getroffen vissers, ik wens hun en gezinnen sterkte in hun strijd.

Wellicht ook interessant

Back to top button