Kop van Noord-Holland

Uniek onderwijsproject om tekort personeel in techniek terug te dringen

Noord-Holland – Een bouwplaats die nooit af is; dat is de opzet van een grootschalig onderwijsproject om jongeren te interesseren voor een opleiding en een baan in de techniek. Hiervoor zijn in Heerhugowaard vier casco huizen gebouwd waar vmbo-leerlingen kennis kunnen maken met techniek en waar mbo-studenten in een realistische bouwomgeving hun techniekstudie kunnen volgen.

Voor dit project is door het Regionaal Investeringsfonds (RIF) zes miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld; twee miljoen euro door het RIF en vier miljoen euro is bijeengebracht door het onderwijs en bedrijven in de regio Noord-Holland. Bedrijven die hun medewerking verlenen zijn Spaansen BV, Houtbouw ’t Zand, Montarent, Layher en diverse kleine en grote bouwbedrijven uit Noord-Holland.

Deze grootschalige opzet is uniek. Het project heeft als doel de instroom van techniekstudenten te vergroten en het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De disciplines bouw, metaal, installatiewerk en infra komen samen in dit project dat Dudoc XP als naam heeft (duurzaam door co-creatie en experience). De samenwerkende onderwijsinstellingen zijn het Horizon College, IW, SPG, Tetrix en ESPEQ.

Huizen in verschillende bouwstadia
Op de bouwplaats in Heerhugowaard staan vier huizen in verschillende bouwstadia, inclusief steigers en kranen. Vmbo-leerlingen kunnen er een kijkje nemen en ‘proeven’ welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen de techniek. Mbo-studenten van verschillende techniekopleidingen leren er de fijne kneepjes van hun vak. Zij kunnen meer als ooit tevoren in een realistische en contextrijke bouwomgeving waar alle disciplines samenkomen, leren.

Uniek is ook dat er rekening is gehouden met alle examenonderdelen van de verschillende opleidingen zodat gedurende de examenperiodes de bouwplaats een realistische examenlocatie is. Het thema duurzaamheid komt ook terug in het project; kennis op het gebied van duurzaamheid wordt samengebracht en gedeeld met docenten en studenten. Tevens is er ruimte voor bijzondere opleidingstrajecten zoals een techniekopleiding op mbo niveau 5. Normaliter is het hoogste niveau binnen de mbo-opleidingen niveau 4.

Techniek voelen, proeven, zien en beleven
Wiebe Terpstra, sectordirecteur Techniek van het Horizon College, is blij met de vele inspanningen die zijn geleverd: “De bouwplaats is een mijlpaal voor onderwijsland. Op deze manier jongeren interesseren voor techniek is uniek. De samenwerkende partijen zetten alles op alles om het tekort aan technisch personeel terug te dringen.’ Robert Bloemraad, directeur opleidingen ESPEQ, vult aan: ‘Met deze bouwplaats zijn wij ervan overtuigd dat jongeren de techniek kunnen voelen, proeven, zien en beleven en hopen wij dat veel jongeren kiezen voor een toekomst in de techniek.”

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button